wtorek, 23 czerwca 2015

Wegańskie pankejki

Od czasu do czasu pozwalam sobie urozmaicić swoje posiłki m.in wykonuje je w wersji wegańskiej, czyli bez nabiału i jaj, bo jak wiadomo weganie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. Tym razem przygotowałam lekko wilgotne i delikatne pankejki, które smakują rewelacyjnie ze swoimi ulubionymi dodatkami. :)



Składniki:

  • 4 łyżki mąki pszennej graham T1850
  • 1 łyżka mielonego siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody
  • 120ml wody gazowanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • syrop klonowy (wersji wegańskiej) lub inne słodzidło 
  • wiórki kokosowe 

Sposób przygotowania:
Łyżkę siemię lnianego zalewamy trzema łyżkami wrzącej wody. Dokładnie mieszamy dotąd, kiedy powstanie zwarta masa. Następnie dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na beztłuszczowej patelni. Po usmażeniu pankejki polewamy syropem klonowym lub innej słodzidłem, a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. czekałam na ten przepis :) potrafisz zrobić coś z niczego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś koniecznie zrobić takie wegańskie placuszki. Bardzo smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy wszelkiego rodzaju placuszki <333

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny post jesli poklikasz w te zeczy bede wdzieczna - http://angelikao-blog.blogspot.co.uk/2015/06/75-wspopraca-z-dresslink-prosba-o.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam uwielbiam takie placuszki lub naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie placuszki, zwłaszcza na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam wegańskich naleśników. Może czas to zmienić?

    OdpowiedzUsuń