czwartek, 18 czerwca 2015

Grillowany filet z piersi kurczaka w maślance z grillowanym bakłażanem

Od dłuższego czasu nic nie jadłam z grilla, możliwe to było z niechęci, albo po prostu z lenistwa... W końcu chęci nadeszły i na talerzu pojawiło się to...



Składniki:

  • 1 średni filet z piersi kurczaka
  • sos Teriyaki
  • maślanka
  • jarzynka
  • pierz cytrynowy
  • bakłażan
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka dokładnie myjmy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy przyprawami; jarzynka, pieprz cytrynowy. Polewamy sosem Teriyaki, przekładamy do miseczki i zalewamy maślanką na całą dobę lub 2-3 godziny do lodówki. Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w średniej grubości plastry. Posypujemy solą i odstawiamy na ok. 15 minut. Po upływie czasu bakłażan skrapiamy oliwą z oliwek. Filet z kurczaka i bakłażana grillujemy, aż do zarumienienia.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. W maślance mięska się fajnie marynują...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie, bardzo lubię takie lekkie propozycję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam kurczaka w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie zjadłabym kurczaka z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba wolę cukinię od bakłażana ale ciekawa propozycja;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Drób marynowany w jogurcie czy maślance jest pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. brzmi pysznie, pierś z indyka w indyjskim klimacie jak tikka masala marynowana w jogurcie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń