Składniki:
- 250 g steka wołowego
- 200 g bakłażana
- 100 g pomidorków
- 100 g rzodkiewki
- 100 g marchewki (obranej)
- 150 g papryki zielonej
- 50 g rukoli
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, czosnek granulowany
- 10 ml oleju lnianego
- 5 ml oleju rzepakowego do smażenia
- 20 ml sosu Babushka
Sposób przodowania:
Steka przyprawić solą i pieprzem (z obu stron). Odstawić na 10-15 minut. Międzyczasie umyć i osuszyć bakłażana. Pokroić w plastry, posypać z obu stron solą - odstawić na ok. 10 minut.
Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Rzodkiewkę umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki, obraną marchewkę obrać na makaron typu tagliatelle. Paprykę, oczyścić z nasion, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w misce, dodać przyprawy i olej - dokładnie wymieszać.
Po upływie czasu na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię grillową położyć stek oraz bakłażana. Grillować z obu stron ok. 3 minuty. Gotowe steki oraz bakłażan polać sosem podawać z wcześniej przygotowaną sałatka.
Smacznego!