sobota, 9 czerwca 2018
czwartek, 7 czerwca 2018
Dorsz z szparagami i kaszą jaglaną
Organizm musi dostarczać dwa rodzaje kwasów tłuszczowych - Omega 3 i Omega 6. Niestety nie są one na równym poziomie z tego względu, że spożywamy więcej Omega 6 (oleje roślinne), natomiast mamy niedobory Omega 6, które najczęściej występują w rybach. Moją propozycją jest dorsz z szparagami i kaszą orkiszową.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dorsza dokładnie myjemy, osuszamy i doprawiamy przyprawami. Odstawiamy na kilka minut. Na garnkach zagotowujemy wodę z solą. Do jednego wsypujemy kaszę, a do drugiego umieszczamy szparagi (gotujemy ok. 6-8 minut). Między czasie na rozgrzanej patelni z olejem smażymy dorsza. 2 minuty z każdej strony. Gotowe danie polewamy olejem lnianym.
Smacznego!
Składniki:
- 100-150g filetu z dorsza
- 25g suchej kaszy jaglanej + 100ml wody
- 1/2 pęczka szparagów zielonych
- 1 łyżka oleju lnianego
- przyprawy: sól himalajska, pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania:
Dorsza dokładnie myjemy, osuszamy i doprawiamy przyprawami. Odstawiamy na kilka minut. Na garnkach zagotowujemy wodę z solą. Do jednego wsypujemy kaszę, a do drugiego umieszczamy szparagi (gotujemy ok. 6-8 minut). Między czasie na rozgrzanej patelni z olejem smażymy dorsza. 2 minuty z każdej strony. Gotowe danie polewamy olejem lnianym.
Smacznego!
wtorek, 5 czerwca 2018
Gryczane ciasto z truskawkami i kefirem
Sezon na truskawki w pełni. Uwielbiam je i dlatego wzięła się nazwa bloga (taka ciekawostka). Kefir i truskawki? Brzmi doskonale! Jeszcze tylko dodać mąkę i niezbędne składniki do wypieku - mamy ciacho!
Składniki:
Składniki:
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 30ml kefiru
- 2 jaja
- 2 łyżki erytrytolu
- szczypta proszku do pieczenia
- aromat
- 2-3 truskawki + mąka do obtoczenia
- dekoracja: płatki migdałowe
Sposób przygotowani:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, kefir, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Kolejno wrzucamy pokrojone i obtoczone w mące truskawki. Masę mieszamy łyżką. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
niedziela, 3 czerwca 2018
Subskrybuj:
Posty (Atom)