sobota, 20 sierpnia 2016
czwartek, 18 sierpnia 2016
Pankejki jaglano-kokosowe z syropem daktylowym
Kolejna odsłona prostych i smacznych pankejków. Do tradycyjnych placuszków użyłam maki jaglanej i kokosowej. Polane syropem daktylowym to istne niebo w gębie!
Składniki:
Składniki:
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 2 jajka
- 10 tabletek słodziku
- szczypta proszku do pieczenia
- aromat
- syrop daktylowy
Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajmy oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajmy z syropem daktylowym.
Smacznego!
wtorek, 16 sierpnia 2016
Szarlotka na kruchym cieście
Bardzo smaczna i tradycyjna szarlotka - "jak u babci". Uwielbiam domowe tradycyjne wypieki, więc postanowiłam upiec w nieco "lżejszej" wersji. Smakuję jak tradycyjna, ale w zdrowszej oprawie. :)
Składniki:
Kruche ciasto
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki pszennej graham T1850
- 50g bardzo zimnego masła
- 2 żóltka
- 5 łyżek ksylitolu
- 5 łyzej zimnej wody
Mus z jabłkami
- 6-7 jabłek
- sok z cytryny
- cynamon
- 1 łyżka mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk, ksylitol, żółtka i masło. Wszystko szybko i dokładnie mieszamy, kolejno dodajmy wodę. Ponownie mieszamy, aby powstała zwarta, jednolita masa. Ciasto chowamy do zamrażarki na godzinę.
Między czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę jabłka. Przekładamy do garnka, dusimy, aż jabłka lekko się "rozpłyną" i puszczą sok. Następnie dodajmy sok z cytryny, cynamon i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Po upływie godziny ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, więc będzie się kruszyć. Formę z ciastem wylepiamy palcami.
Na ciasto przekładamy gotowy mus z jabłkami.
Szarlotkę pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
niedziela, 14 sierpnia 2016
Subskrybuj:
Posty (Atom)