Tłuszcze (lipidy) - są to związki organiczne o bardzo zróżnicowanej budowie. Ich cząsteczki są niepolarne, więc nie rozpuszczają się w wodzie będącej rozpuszczalnikiem polarnym.
Tłuszcze dzielimy ze względu:
na pochodzenie:
- zwierzęce np. smalec, tran, łój
- roślinne np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy itd.
- zmodyfikowane np. margaryna
stan skupienia:
- stałe np. smalec, łój
- ciekłe np. oliwa z oliwek
Podział lipidów ze względu na budowę cząsteczki:
- proste
- tłuszcze właściwe
- woski
- złożone
- fosfolipidy
- glikolipidy
- izoprenowe
- steroidy
- karotenoidy
Kwasy tłuszczowe mogą być:
- nienasycone - pomiędzy atomami węgla nie ma wiązań podwójnych. np. tłuszcze roślinne
- nasycone - występuje co najmniej jedno wiązanie podwójne. np. tłuszcze zwierzęce
Właściwości tłuszczów:
- dostarczają energii
- posiadają witaminy: A, D, E, K
- stanowią źródło glicerolu i kwasów tłuszczowych
- stanowią materiał budulcowy błon komórkowych
- nie rozpuszczają się w wodzie
Nadmiar tłuszczów w organizmie:
- otyłość
- choroby wątroby
- choroby układu krążenia
- cukrzyca
- miażdżyca
Niedobór tłuszczów w organizmie:
- wolny wzrost
- problemy hormonalne
- zmiany skórne
- zmniejsza się odporność
Pamiętaj!
1g tłuszczu - 9 kcal