photo © WeHeartIt
niedziela, 16 listopada 2014
sobota, 15 listopada 2014
Wrapy z papieru ryżowego
Szybkie drugie śniadanie, obiad czy kolacja? Proponuje najlepsze wrapy z papieru ryżowego. Z jednej strony zdrowe, a z drugiej bardzo sycące. W roli głównej papier ryżowy do Decare.
Składniki:
Składniki:
- 3 arkusze papieru ryżowego
- 1 sznycel z indyka lub niewielka pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 mała papryka
- 3 liści kapusty pekińskiej
- ketchup
Sposób przygotowania:
Sznycla lub pierś myjemy, oczyszczamy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę lub paski. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Paprykę, myjemy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę lub paski. Z kapusty pekińskiej odcinamy twarde części. W misce mieszamy mięso, marchewkę, paprykę z ulubionymi przyprawami. Smażymy na patelni do zarumienienia mięsa i warzyw. W ciepłej wodzie maczamy arkusze papieru ryżowego. Na desce lub blacie układamy arkusz papieru, nakładamy kapustę pekińską, warzywa i polewamy ketchupem. Zawijamy w jakikolwiek sposób. Następnie wrapy smażymy na lekko natłuszczonej patelni pod przykrywką, aż do zarumienienia. Wrapy podajemy z ulubionym sosem.
czwartek, 13 listopada 2014
Jogurtowy Sernik
Kto by pomyślał, że z jogurtu można upiec sernik? Nazwałabym to pseudo-sernik, gdyż w nim nie ma ani grama sera. W smaku jest bardzo delikatny, aż rozpływa się w ustach. :)
Składniki:
Składniki:
- 250g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika lub cynamonu
- aromat waniliowy
- płatki owsiane
Sposób przygotowania:
Białko ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce dodajemy żółtko, mąkę, jogurt, aromat i przyprawę do sernika lub cynamon. Wszystko dokładnie miksujemy. Do białek dodajemy pozostałą masę i delikatnie mieszamy łyżką. Do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego na dno posypujemy płatkami owsianymi i przelewamy masę. Pieczemy przez ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika serniczek jeszcze trzymamy ok. 10 minut.
wtorek, 11 listopada 2014
Koktajl z wodą kokosową, jogurtem i jabłkiem
Nie pamiętam kiedy piłam jakikolwiek koktajl. Zdaje mi się, że w wakacje. Szmat czasu... Miałam okazję przetestować wodę kokosową z firmy Decare. Szczerze nie mogę opisać smaku, bo dla każdego może być inny. Najlepiej spróbować! :)
Składanki:
Składanki:
- 1/2 szklanki wody kokosowej
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- jabłko
- miód (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do pozostałych składników i miksujemy.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)