niedziela, 28 września 2014

sobota, 27 września 2014

Placuszki dyniowe z twarogiem *BEZGLUTENOWE*

Dzięki mojej kochanej mamusi mam zapas twarogu i dyni. Pokochałam ja od pierwszego kęsa - piszę o dyni tym świetnym warzywie. Idealna na jesień. Nadchodzi weekend, a ten tydzień miałam bardzo ciężki, więc nie mogłam doczekać się gotowania. Takie delikatne placuszki wymyśliłam sama. Idealne na pierwsze lub drugie śniadanie. :)



Składniki:
  • ok. 100g dyni po obraniu
  • 2 łyżki twarogu śmietankowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżka rodzynek
  • cynamon

Sposób przygotowania:
Dynię myjemy i obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tartce. Do miski wpijamy jajko, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Trzeba uważać z odwracaniem, bo są bardzo delikatne i mogą się rozwalić.

Smacznego!





+ 7 faktów o mnie

Dziękuje za nominację: Klaudia C
Nominuję: Wszystkie osoby, które skomentują ten post. :)
Zasady: Nominacja plus siedem faktów o sobie. 

1. Jestem rannym ptaszkiem - nawet w wakacje wstawałam po 5, aby zrobić śniadanie i wyprowadzić psa.
2. Nie pójdę do szkoły dopóki nie odrobię lekcji i się nie nauczę.
3. Mam starszą siostrę i starszego brata.
4. Uwielbiam zwierzęta - najbardziej psy. W przyszłości chciałbym zostać wegetarianką, bo nie mogę patrzeć na cierpienie zwierząt.
5. Uczę się w technikum technologii żywności. Ten zawód zupełnie do mnie pasuję, od tego momentu mój styl życia zmienił się o 360 stopni. 
6. Jestem typową pedantką. Wszystko u mnie musi być poukładane (dosłownie!) co do centymetra i minuty, a naczynia w kuchni po zmyciu wytarte i schowane do szafek. 
7. Mam najmniejszy pokój w całym domu, co z tego wynika mam cieplutko zimą, bo jestem strasznym zmarzlakiem!

czwartek, 25 września 2014

Lunchbox #1: Kasza z warzywami *BEZGLUTENOWE*

Na bloga pojawiła się nowa seria wpisów. Lunchbox, czyli pudełko z posiłkiem. W sam raz jeśli wybieramy się w podróż, czy idziemy do szkoły/pracy. Taką okazje miałam wykorzystać na moje szkolne praktyki. Bardzo przepraszam, za jakoś zdjęć. :(



Składniki:
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • garść szpinaku
  • 1 pomidor
  • 2-3 rzodkiewki
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy w 1 szklance wody, a następnie po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Warzywa myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy.

Smacznego!



wtorek, 23 września 2014

Węglowodany - źródłem energii

Kilka lekcji temu na biologii miałam temat dotyczący węglowodanów, czyli sacharydów. Poniżej opiszę poszczególne grupy i ich zostawanie. ;)



Węglowodany, czyli sacharoza - potocznie cukry proste i złożone, należące do szerszej grupy związków organicznych o zróżnicowanej budowie.

Wyróżnia się trzy grupy węglowodanów:

Monosacharydy (cukry proste) - są rozpuszczalne w wodzie, mają słodki smak i szybko się rozkładają. Do cukrów prostych zalicza się:

  • ryboza - składnik kwasu rybonukleinowego (RNA), wielu witamin oraz związków bogato energetycznych. 
  • deoksyryboza - jest składnikiem kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA)
  • glukoza - występuję przede wszystkim w sokach owocowych i warzywnych oraz w miodzie. Łatwo przenika przez błony komórkowe, więc stanowi postać transportową cukrów. 
  • fruktoza - występuje przede wszystkim w świeżych owocach i dlatego nazywana jest cukrem owocowym. Ma bardzo słodki smak.

Oligosacharydy - potocznie zwane disacharydami, czyli dwucukrami. Właściwości fizyczne mają podobne jak monosacharydy. 
Do dwucukrów zalicza się:
  • sacharoza - występuje w burakach cukrowych (ponad 15%) i trzcinie cukrowej. W organizmach pełni funkcję zapasową i transportującą.  
  • laktoza - jest składnikiem mleka ssaków, pełni funkcję odżywczą.
  • maltoza - występuje w nektarze i pyłku niektórych kwiatów, wabi zwierzęta, pełni funkcję odżywczą w organizmie. 
Polisacharydy - wielocukry, są nierozpuszczalne w wodzie. Pełnią funkcję budulcową i energetyczną.
Do wielocukrów zalicza się:
  • skrobia - występuje w bulwach ziemniaków (15-20%) oraz innych produktach skrobiowych. 
  • glikogen - jest głównym składnikiem ścian komórkowych grzybów oraz bakterii, u zwierząt głownie w komórkach wątroby i mięśniach szkieletowych. Jest materiałem zapasowym. 

Ponadto:
- 1g węglowodanów to 4 kcal
- dostarczają nam dużo energii
- są bogate w wiele minerałów
- zawarty w nich błonnik pomaga w szybszym trawieniu pozostałych produktów  
- stanowią materiał zapasowy 

Produkty bogate w węglowodory to:
- pełnoziarniste i razowe pieczywo
- kasze, ryż
- mąki grubo mielone 
- ziemniaki 
- warzywa
- owoce 
- mleko i napoje mleczne