czwartek, 25 września 2014

Lunchbox #1: Kasza z warzywami *BEZGLUTENOWE*

Na bloga pojawiła się nowa seria wpisów. Lunchbox, czyli pudełko z posiłkiem. W sam raz jeśli wybieramy się w podróż, czy idziemy do szkoły/pracy. Taką okazje miałam wykorzystać na moje szkolne praktyki. Bardzo przepraszam, za jakoś zdjęć. :(



Składniki:
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • garść szpinaku
  • 1 pomidor
  • 2-3 rzodkiewki
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy w 1 szklance wody, a następnie po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Warzywa myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy.

Smacznego!



wtorek, 23 września 2014

Węglowodany - źródłem energii

Kilka lekcji temu na biologii miałam temat dotyczący węglowodanów, czyli sacharydów. Poniżej opiszę poszczególne grupy i ich zostawanie. ;)



Węglowodany, czyli sacharoza - potocznie cukry proste i złożone, należące do szerszej grupy związków organicznych o zróżnicowanej budowie.

Wyróżnia się trzy grupy węglowodanów:

Monosacharydy (cukry proste) - są rozpuszczalne w wodzie, mają słodki smak i szybko się rozkładają. Do cukrów prostych zalicza się:

  • ryboza - składnik kwasu rybonukleinowego (RNA), wielu witamin oraz związków bogato energetycznych. 
  • deoksyryboza - jest składnikiem kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA)
  • glukoza - występuję przede wszystkim w sokach owocowych i warzywnych oraz w miodzie. Łatwo przenika przez błony komórkowe, więc stanowi postać transportową cukrów. 
  • fruktoza - występuje przede wszystkim w świeżych owocach i dlatego nazywana jest cukrem owocowym. Ma bardzo słodki smak.

Oligosacharydy - potocznie zwane disacharydami, czyli dwucukrami. Właściwości fizyczne mają podobne jak monosacharydy. 
Do dwucukrów zalicza się:
  • sacharoza - występuje w burakach cukrowych (ponad 15%) i trzcinie cukrowej. W organizmach pełni funkcję zapasową i transportującą.  
  • laktoza - jest składnikiem mleka ssaków, pełni funkcję odżywczą.
  • maltoza - występuje w nektarze i pyłku niektórych kwiatów, wabi zwierzęta, pełni funkcję odżywczą w organizmie. 
Polisacharydy - wielocukry, są nierozpuszczalne w wodzie. Pełnią funkcję budulcową i energetyczną.
Do wielocukrów zalicza się:
  • skrobia - występuje w bulwach ziemniaków (15-20%) oraz innych produktach skrobiowych. 
  • glikogen - jest głównym składnikiem ścian komórkowych grzybów oraz bakterii, u zwierząt głownie w komórkach wątroby i mięśniach szkieletowych. Jest materiałem zapasowym. 

Ponadto:
- 1g węglowodanów to 4 kcal
- dostarczają nam dużo energii
- są bogate w wiele minerałów
- zawarty w nich błonnik pomaga w szybszym trawieniu pozostałych produktów  
- stanowią materiał zapasowy 

Produkty bogate w węglowodory to:
- pełnoziarniste i razowe pieczywo
- kasze, ryż
- mąki grubo mielone 
- ziemniaki 
- warzywa
- owoce 
- mleko i napoje mleczne

sobota, 20 września 2014

Risotto z grzybami podane z mintajem *BEZGLUTENOWE*

Od dłuższego czasu chciałam wykonać popularne w kuchni włoskiej - risotto. W końcu nadszedł weekend i nie mogłam sobie odpuścić jego zrobienia. Jadłam go po raz pierwszy i mam nadzieję, że nie ostatni. Smakował dla całej rodziny chociaż zrobiłam małą porcję. Sama byłam zdziwiona. ;)



Składniki:

  • 150g ryżu Arborio
  • 850 ml bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler, pieprz, sól, jarzynka, liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżka masła)
  • garść grzybów
  • cebula
  • mrożona kostka mintaja

Sposób przygotowania:
Na samym początku przygotowujemy bulion ze składników podanych powyżej. Po przygotowaniu bulionu (ok.20 minut) na patelni z 2 łyżkami oleju lub oliwy wrzucamy drobną pokrojoną cebulę. Smażymy, aż do zeszklenia. Wrzucamy ryż i grzyby (umyte i pokrojone na mniejsze kawałki). Smażymy do momentu, aż ryż się zeszkli. Na początku dodajemy jedną - dwie chochle bulionu, mieszamy i dusimy pod przykryciem. Co jakiś czas dodajemy bulion i mieszamy. Jeżeli ryż wchłonie całą wodę - wlewamy cały bulion (wraz z warzywami), mieszamy i ponownie dusimy do całkowitego wchłonięcia. Na oddzielnej patelni smażymy rybę. Posypujemy ją solą i pieprzem cytrynowym. Dusimy z obu stron, ale uważajmy, aby się nie rozwaliła. Gotowe danie przekładamy na talerz.

Smacznego!