Składniki:
- mąka kukurydziana
- woda
- 1,5l słoik
- ściereczka bawełniana lub papierowa serwetka
Sposób przygotowania:
Wykonywania zakwasu dzielimy na 4-5 dni. Wtedy mamy pewność, że prawidłowo się fermentował.
Dzień I:
Do słoika wsypujemy 100g mąki i 100g przygotowanej letniej wody (najlepiej w temp. pokojowej). Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin. Rano mieszamy i odstawiamy na kolejne 12.
Dzień II:
Robimy tak samo jak poprzedniego dnia.
Dzień III:
Zakwas powinien zacząć bąbęlkować, więc wiadomo, że dobrze pracuję. Robimy tak samo jak w poprzednich dniach.
Dzień IV i V:
Czynności powtarzamy jak w ubiegłych dniach. Dnia piątego zakwas jest gotowy do użycia.
Konsystencja powinna przypominać masę gęstego ciasta naleśnikowego. Jeżeli zakwas jest zbyt płynny dodajemy więcej mąki jeśli zbyt gęsty wody.
Jeśli zakwasu nie będziemy używać codziennie, można go uspać. W ten sposób wkładamy go lodówki (maksymalnie na 7 dni), a jeśli chcemy ponownie go użyć wyjmujemy go i odstawiamy na 2 godziny, aby nabrał temperatury pokojowej.
Jeśli zakwasu nie będziemy używać codziennie, można go uspać. W ten sposób wkładamy go lodówki (maksymalnie na 7 dni), a jeśli chcemy ponownie go użyć wyjmujemy go i odstawiamy na 2 godziny, aby nabrał temperatury pokojowej.