Jak już wiele razy wspominałam, że serniki są moimi ulubionymi ciastami. Łatwe, szybkie i proste! Odkryłam coś innego, specjalnego... Sernik na zimno w biszkopcie! Rewelacja!
Składniki:
Biszkopt
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki karobu lub kakao (można ominąć)
Masa serowa
- 500g twarogu półtłustego np. klinek
- 1 galaretka np. pomarańczowa
- 1 szklanka wrzącej wody
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jaja, ucieramy je z cukrem na puszystą masę ok.5-6 minut. Następnie dodajemy mąką ryżową, mąkę ziemniaczaną i karob. Całość miksujemy bardzo krótko, aż do połączenia składników. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu biszkoptu i jego ostudzeniu przygotowujemy masę serową. W 1 szklance wody rozpuszczamy galaretkę, studzimy. Ostudzoną i lekką stężającą się galaretkę delikatnie miksujemy z twarogiem. Biszkopt przekrajmy na pół i nakładamy gotową masę serową. Delikatnie nakładamy wierz biszkoptu. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Smacznego!
Wspaniały ☺
OdpowiedzUsuńFajne ciacho :-) życzę cudownych, radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych :-)
OdpowiedzUsuń