wtorek, 24 maja 2016

Omlet ryżowy

Kilka wpisów temu opublikowałam przepis z placuszkami ryżowymi, ale tym razem przygotowałam omlet z tej mąki. W środku jest tak delikatny jak biszkopt. Dobrze dobrane dodatki sprawi, że będzie rozpływać się w ustach! :)



Składniki:

  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 15 tabletek słodziku
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • ulubione dodatki
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Jajka z słodzikiem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i aromat cytrynowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy z obu stron do zarumienienia. 

Smacznego!


15 komentarzy:

  1. Parę miesięcy zabieram się za kupno mąki ryżowej. Porównaniem smaku omleta do biszkoptu zachęciłaś mnie do pójścia do sklepu :D Omlet prezentuje się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Omlet wygląda świetnie. Jednak ja słodziku bym nie dodała, myślę, że bez niego też będzie pyszny, bo sam przepis jest doskonały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż chce się jeść !
    Mega apetyczny omlecik ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszedł puszysty i smakowity! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny i puszysty.Pozdrawiam -:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę spróbować, bo wygląda smakowicie. Zastąpię jednak słodzik syropem klonowym, mam nadzieję, że wyjdzie równie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie robiłam nigdy na ryżowej, najbardziej lubię na pełnoziarnistej lub kukurydzianej omlety :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym taki omlecik, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za zaproszenie! :) Zachęciłaś mnie do kupna mąki ryżowej, ten omlet jest taki puszysty! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale apetycznie się prezentuje, muszę wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Można wyliczyć np. w aplikacji MyFitnessPal. :)

      Usuń