sobota, 10 września 2016
czwartek, 8 września 2016
Kokosowo-orkiszowe racuchy z jabłkami
Tradycyjne racuchy postanowiła przygotować w nieco inny sposób. Wykorzystała mąki: kokosową i orkiszową. Świetne połączenie i na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole.
Składniki:
Składniki:
- 1 jajko
- 10 tabletek słodziku
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- szczypta proszku do pieczenia
- przyprawa do szarlotki
- 4 łyżki wody gazowanej
- aromat
- jabłko
Sposób przygotowania:
Jajko ucieramy z słodzikiem na puszysta pianę. Następnie dodajmy oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, przyprawę do szarlotki i aromat. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajmy wodę gazowaną, obrane, pokrojone w kostkę jabłko. Wszystko mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajmy z swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
wtorek, 6 września 2016
Zupa jarzynowa z ryżem
Bardzo lubię tego rodzaju zupy, gdyż zawierają większość wiosennych warzyw i na długo sycą. Polecam na letnie i jesienne dni.
Składniki:
Składniki:
- 1/2 opakowania mrożonej mieszanki wiosennej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki suchego ryżu białego
- 2 skrzydełka kurczaka
- przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli, suszone pomidory
- woda
Sposób przygotowania:
Do wody wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż zagotuję się woda. Między czasie obieramy cebulę i opalamy ją od palnika kuchenki gazowej. Do gotującej się wody wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną, cebulę i ryż. Gotujemy około 15-20 minut. Następnie dodajmy wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy jeszcze około 5 minut.
Smacznego!
niedziela, 4 września 2016
Subskrybuj:
Posty (Atom)