wtorek, 17 lutego 2015

Ryby - dlaczego warto je jeść?

Zbliża się Wielki Post, więc obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Najczęściej sięgamy po ryby, które w sobie zawierają najwięcej wartości odżywczych. Dietetycy i lekarze zalecają zjadanie minimum dwa razy w tygodniu dań z ryb.



Dlaczego warto jeść ryby?
Ryby zwierają duże ilości kwasów tłuszczowych Omega-3, które chronią nas przed:
  • chorobami m.in nowotwory, choroby serca
  • obniżają poziom złego cholesterolu (LDL)
  • wzmacniają włosy, skórę i paznokcie 
  • polepszają nastrój
  • wzmacniają odporność

Jakie minerały witaminy zawierają?
  • witamina A
  • witamina D
  • witamina B12
  • fosofor
  • fluor
  • selen
  • jod
  • magnez
  • wapń
  • żelazo

Jakie ryby wyróżniamy?
  • ryby morskie: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź, halibut, dorsz, szprot
  • ryby słodkowodne: leszcz, brzana, karp, karaś, płoć, lin, pstrąg, sandacz

  • ryby chude: dorsz, morszczuk, sandacz, tilapia, sola, lin, szczupak, miruna panga
  • ryby średniotłuste: pstrąg, karp
  • ryby tłuste: łosoś, halibut, węgorz, tuńczyk, śledź, szprot, makrela

Jaka ryba według mnie jest najzdrowsza?
Łosoś - dlatego, że jest najtłuściejszą rybą, zawiera bardzo dużo kwasów tłuszczowych. Również jest bogate w białko i minerały (magnez, fosfor, selen). Zalicza się do najzdrowszych pokarmów na świecie (zajmuję pierwsze miejsce). 

niedziela, 15 lutego 2015

sobota, 14 lutego 2015

Kotlety z tofu i czerwonej soczewicy podane z surówką

W lodówce zalegało tofu, a w szafce soczewica. Lubię robić takie eksperymenty z takimi produktami. Był to strzał w dziesiątkę! W smaku przypominały mięsne, ale zdrowsze i wegetariańskie. ;)



Składniki:

Kotlety:
(6 sztuk)

  • kostka tofu marynowanego 
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • natka pietruszki 
  • pieprz
  • sól
  • jarzynka bez soli
  • olej
Surówka:
  • 1 twarde, kwaśne jabłko
  • 1 marchewka
  • 1/4 kapusty pekińskiej 
  • pieprz

Sposób przygotowania;
Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości (ok 15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. W misce zgniatamy tofu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, wystudzoną soczewicę i przyprawy. Formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron.

Jabłko i marchewkę myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach razem z jabłkiem. Kapustę pekińską kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy pieprzem.

Smacznego!


czwartek, 12 lutego 2015

Żelazo - jak rozpoznać niedobór?

Coraz najpopularniejsze stają się diety wegetariańskie i wegańskie w których brakuje mięsa. Ich głównym pierwiastkiem jest żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny transportującej tlen w komórkach krwi. Jak rozpoznać niedobór żelaza i w jakich składnikach się znajduję? Odpowiedź znajdziecie poniżej.



Objawy niedoboru żelaza w organizmie człowieka:

  • zmęczenie
  • bóle i zawroty głowy
  • anemia
  • sucha i pękająca skóra
  • łamliwe włosy i paznokcie
  • złe samopoczucie
  • bladość skóry
  • siniaki i krwawienie z nosa 

Przyczyny niedoboru żelaza w organizmie człowieka:
  • obfite miesiączki
  • drastyczne diety odchudzające
  • ciąża 
  • dieta uboga w mięso i jego przetwory
  • zbyt wysoki wysiłek fizyczny

Źródła żelaza:
  • wątróbka drobiowa, wieprzowa, wołowa
  • chude, czerwone mięso
  • żółtka jaj
  • orzechy 
  • pieczywo pełnoziarniste 
  • mocno zielone warzywa
  • suszone owoce
  • rośliny strączkowe 

Jak sprawić, aby żelazo szybciej się przyswajało?
Jeśli występuję niedobór żelaza należy spożywać wyżej wymienione produkty najlepiej z witaminą C. Nie należy posiłków popijać mlekiem, gdyż białko są trudniej trawione i w ten sposób zalega w jelitach.