Dlaczego warto jeść ryby?
Ryby zwierają duże ilości kwasów tłuszczowych Omega-3, które chronią nas przed:
- chorobami m.in nowotwory, choroby serca
- obniżają poziom złego cholesterolu (LDL)
- wzmacniają włosy, skórę i paznokcie
- polepszają nastrój
- wzmacniają odporność
Jakie minerały witaminy zawierają?
- witamina A
- witamina D
- witamina B12
- fosofor
- fluor
- selen
- jod
- magnez
- wapń
- żelazo
Jakie ryby wyróżniamy?
- ryby morskie: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź, halibut, dorsz, szprot
- ryby słodkowodne: leszcz, brzana, karp, karaś, płoć, lin, pstrąg, sandacz
- ryby chude: dorsz, morszczuk, sandacz, tilapia, sola, lin, szczupak, miruna panga
- ryby średniotłuste: pstrąg, karp
- ryby tłuste: łosoś, halibut, węgorz, tuńczyk, śledź, szprot, makrela
Jaka ryba według mnie jest najzdrowsza?
Łosoś - dlatego, że jest najtłuściejszą rybą, zawiera bardzo dużo kwasów tłuszczowych. Również jest bogate w białko i minerały (magnez, fosfor, selen). Zalicza się do najzdrowszych pokarmów na świecie (zajmuję pierwsze miejsce).