niedziela, 30 listopada 2014

sobota, 29 listopada 2014

Tłuszcze - znaczenie i właściwości

Bardzo, bardzo dawno na lekcji biologi miałam temat dotyczący tłuszczów. Poniżej rozszerzę wiedzę na ich temat.


Tłuszcze (lipidy) - są to związki organiczne o bardzo zróżnicowanej budowie. Ich cząsteczki są niepolarne, więc nie rozpuszczają się w wodzie będącej rozpuszczalnikiem polarnym.

Tłuszcze dzielimy ze względu:

 na pochodzenie:

  • zwierzęce np. smalec, tran, łój
  • roślinne np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy itd.
  • zmodyfikowane np. margaryna

stan skupienia:
  • stałe np. smalec, łój
  • ciekłe np. oliwa z oliwek


Podział lipidów ze względu na budowę cząsteczki:
- proste

  • tłuszcze właściwe 
  • woski
- złożone
  • fosfolipidy
  • glikolipidy
- izoprenowe
  • steroidy
  • karotenoidy 

Kwasy tłuszczowe - są zbudowane z długich prostych łańcuchów węglowodorowych o parzystej liczbie atomów węgla i mają jedną grupę karboksylową.  

Kwasy tłuszczowe mogą być:
  • nienasycone - pomiędzy atomami węgla nie ma wiązań podwójnych. np. tłuszcze roślinne
  • nasycone - występuje co najmniej jedno wiązanie podwójne. np. tłuszcze zwierzęce

Właściwości tłuszczów:
- dostarczają energii
- posiadają witaminy: A, D, E, K
- stanowią źródło glicerolu i kwasów tłuszczowych
- stanowią materiał budulcowy błon komórkowych 
- nie rozpuszczają się w wodzie 

Nadmiar tłuszczów w organizmie:
- otyłość
- choroby wątroby 
- choroby układu krążenia
- cukrzyca
- miażdżyca

Niedobór tłuszczów w organizmie:
- wolny wzrost 
- problemy hormonalne
- zmiany skórne
- zmniejsza się odporność

Pamiętaj!
1g tłuszczu - 9 kcal

czwartek, 27 listopada 2014

Zupa krem z cukinii

Cukinia - niskokaloryczne i zdrowe warzywo, które bardzo lubię. Mogę ją przygotowywać we wszystkich możliwych przypadkach, jeśli chodzi o gotowanie. Tym razem przygotowałam smaczną, rozgrzewającą zupę krem. :)



Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • bulion drobiowy (seler, pietruszka, marchewka, 2 skrzydełka z kurczaka 
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, warzywko lub jarzynka, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy
  • kiełki brokułu

Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy bulion. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Skrzydełka myjemy. Wszystko wrzucamy do wody. Cukinie i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę obieramy. Cebulę przypalamy na palniku kuchennym, a następnie z posiekanym czosnkiem i ziemniakami wrzucamy do bulionu. Jeśli warzywa z bulionu będą miękkie wrzucamy cukinię i gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy przyprawy i jeszcze gotujemy ok. 2-4 minut. Następnie wyjmujemy skrzydełka, całość miksujemy na gładki krem. Do dekoracji podajemy kiełki brokułu.

Smacznego!


wtorek, 25 listopada 2014

Jedno-porcjowy Tofurnik

Każdemu przychodzi taka ochota, żeby zjeść coś słodkiego, a na dodatek na ciepło, bo przecież rozpoczął się sezon zimowy. W zapasie miałam tofu z którego wyczarowałam szybki i smaczny Tofrunik dosłownie na jeden kęs!



Składniki:

  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka budyniu bez cukru np. śmietanowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3-4 łyżki mleka lub wody
  • kilka kropelek aromatu pomarańczowego

Sposób przygotowania:
Łączymy i mieszamy wszystkie składniki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 40 minut.

Smacznego!