photo © WeHeartIt
niedziela, 30 listopada 2014
sobota, 29 listopada 2014
Tłuszcze - znaczenie i właściwości
Bardzo, bardzo dawno na lekcji biologi miałam temat dotyczący tłuszczów. Poniżej rozszerzę wiedzę na ich temat.
Tłuszcze (lipidy) - są to związki organiczne o bardzo zróżnicowanej budowie. Ich cząsteczki są niepolarne, więc nie rozpuszczają się w wodzie będącej rozpuszczalnikiem polarnym.
Tłuszcze dzielimy ze względu:
na pochodzenie:
Podział lipidów ze względu na budowę cząsteczki:
- proste
Kwasy tłuszczowe - są zbudowane z długich prostych łańcuchów węglowodorowych o parzystej liczbie atomów węgla i mają jedną grupę karboksylową.
Tłuszcze (lipidy) - są to związki organiczne o bardzo zróżnicowanej budowie. Ich cząsteczki są niepolarne, więc nie rozpuszczają się w wodzie będącej rozpuszczalnikiem polarnym.
Tłuszcze dzielimy ze względu:
na pochodzenie:
- zwierzęce np. smalec, tran, łój
- roślinne np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy itd.
- zmodyfikowane np. margaryna
stan skupienia:
- stałe np. smalec, łój
- ciekłe np. oliwa z oliwek
Podział lipidów ze względu na budowę cząsteczki:
- proste
- tłuszcze właściwe
- woski
- złożone
- fosfolipidy
- glikolipidy
- izoprenowe
- steroidy
- karotenoidy
Kwasy tłuszczowe mogą być:
- nienasycone - pomiędzy atomami węgla nie ma wiązań podwójnych. np. tłuszcze roślinne
- nasycone - występuje co najmniej jedno wiązanie podwójne. np. tłuszcze zwierzęce
Właściwości tłuszczów:
- dostarczają energii
- posiadają witaminy: A, D, E, K
- stanowią źródło glicerolu i kwasów tłuszczowych
- stanowią materiał budulcowy błon komórkowych
- nie rozpuszczają się w wodzie
Nadmiar tłuszczów w organizmie:
- otyłość
- choroby wątroby
- choroby układu krążenia
- cukrzyca
- miażdżyca
Niedobór tłuszczów w organizmie:
- wolny wzrost
- problemy hormonalne
- zmiany skórne
- zmniejsza się odporność
Pamiętaj!
1g tłuszczu - 9 kcal
czwartek, 27 listopada 2014
Zupa krem z cukinii
Cukinia - niskokaloryczne i zdrowe warzywo, które bardzo lubię. Mogę ją przygotowywać we wszystkich możliwych przypadkach, jeśli chodzi o gotowanie. Tym razem przygotowałam smaczną, rozgrzewającą zupę krem. :)
Składniki:
Składniki:
- 1 mała cukinia
- bulion drobiowy (seler, pietruszka, marchewka, 2 skrzydełka z kurczaka
- 2 małe ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- przyprawy: sól, pieprz, warzywko lub jarzynka, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy
- kiełki brokułu
Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy bulion. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Skrzydełka myjemy. Wszystko wrzucamy do wody. Cukinie i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę obieramy. Cebulę przypalamy na palniku kuchennym, a następnie z posiekanym czosnkiem i ziemniakami wrzucamy do bulionu. Jeśli warzywa z bulionu będą miękkie wrzucamy cukinię i gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy przyprawy i jeszcze gotujemy ok. 2-4 minut. Następnie wyjmujemy skrzydełka, całość miksujemy na gładki krem. Do dekoracji podajemy kiełki brokułu.
Smacznego!
wtorek, 25 listopada 2014
Jedno-porcjowy Tofurnik
Każdemu przychodzi taka ochota, żeby zjeść coś słodkiego, a na dodatek na ciepło, bo przecież rozpoczął się sezon zimowy. W zapasie miałam tofu z którego wyczarowałam szybki i smaczny Tofrunik dosłownie na jeden kęs!
Składniki:
Składniki:
- 1 kostka tofu naturalnego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka budyniu bez cukru np. śmietanowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3-4 łyżki mleka lub wody
- kilka kropelek aromatu pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Łączymy i mieszamy wszystkie składniki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 40 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)