czwartek, 21 sierpnia 2014

Gluten - czym właściwie jest?

Słowo większości znane, ale nie każdy zdaje sobie sprawę czym właściwie jest i co powoduje w organizmie człowieka. Pamiętam jak na lekcji z przetwórstwa spożywczego miałam temat o zbożach, mąkach, kaszach itd. O uszy obił mi się wyraz GLUTEN. Można napisać, że nawet z tego odpowiadałam, ale jeszcze nie zdawałam sobie, że jest zły dla człowieka, chociaż nie do końca...



Czym jest właściwie gluten? 

Gluten - złożony głownie z gliadyny i gluteiny białkowy kompleks, spójny, lepko-elastyczny klej. W skrócie: mieszanka białek roślinnych występujących w ziarnach niektórych zbóż.

Występuje:

  • Zboża: pszenica, żyto, jęczmień, owies
  • przetwory rybne
  • produkty mleczarskie: jogurty, sery
  • wędliny, mięso mielone
  • parówki
  • batony czekoladowe 
  • piwo
  • leki
  • przyprawy
  • sosy
  • ketchup
  • gotowe dania
  • gazowane napoje 

Choroba trzewna i alergia na gluten

Celiakia - inaczej choroba trzewna układu pokarmowego, która powoduje trwałą nietolerancję glutenu.

Objawy celiakii:
  • biegunka
  • wymioty
  • bóle brzucha
  • wzdęcia
  • zaczerwienienia i wysypka na skórze
  • zaburzenia w utrwalenie pokarmu

Alergia na gluten - nie ma tych samych objawów co celiakia, ale po prostu organizm nie toleruje glutenu. Wrażliwość może być tymczasowa, istnieją przypadki, że samoistnie zanika, ale w żaden sposób nie można jej ignorować, gdyż na prawdę może być coś nie tak z organizmem. Jeśli jesteśmy wrażliwi na gluten to po prostu trzeba zastosować dietę bezglutenową, gdzie trzeba wyłącznie wykluczyć produkty zbożowe (wypisane powyżej), a zastąpić świeżymi warzywami, owocami, drobiem i rybami. 

Objawy wrażliwości:
  • bóle brzucha
  • zmęczenie
  • senność
  • bóle migrenowe
  • wzdęcia
  • biegunka 

Jakie badania należy wykonać w tym przypadku?

Koniecznie trzeba skonsultować się z lekarzem rodzinnym, który skieruje nas na badanie krwi w tym kierunku. Jeśli wynik wykaże, że jesteśmy chorzy to lekarz zleci przeprowadzenie biopsji w tym celu, aby udowodnić, że własnie mamy nie tolerancję glutenu (stanu zapalnego w błonie śluzowej jelita cienkiego).


 Jakie produkty nie zawierają glutenu?
  • ryż, soja, kukurydza, sorgo, kukurydza, gryka, proso (kasza jaglana), ziemniaki, tapioka, fasola, groch, komosa ryżowa, szarłat, bataty 
  • makarony: jaglany, ryżowy, gryczany 
  • mąki: kukurydziana, jaglana, ryżowa, gryczana 
  • kasze: gryczana, jaglana, komosa ryżowa 
  • płatki jaglane i ryżowe
  • pieczywo bezglutenowe 
  • gorzka czekolada minimum 70%
  • jaja
  • świeże mleko
  • świeże owoce i warzywa 
  • miód
  • produkty ekologiczne

Gluten w mące - zaleta !

Połączenie mąki z wodą powoduje kleistość i ciągłość, gdzie powstaje jednolita masa, która sprawia, że wypiek będzie wyrośnięty i dobrze wypieczony. 

W obecnych czasach w większości produktach znajdziemy gluten, więc bardzo uważnie trzeba zwracać uwagę co jemy i kupujemy, bo nasz organizm jest na wszystko negatywnie nastawiony w sprawie produktów spożywczych. 

                                                                                photo © Google


                                                            ~ PYTAĆ ~

wtorek, 19 sierpnia 2014

Krem pomidorowo-brokułowo-cukiniowy

Bardzo, ale to bardzo naszła dla mnie ochota na krem z warzyw. Po prostu nie mogłam wytrzymać, więc wykorzystałam takie warzywa, jakie miałam w kuchni. Smak był niebiański! Lekko pikantny i słony. Uwierzcie - nawet mojej mamie smakowało!



Składniki:

  • bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew)
  • 1/2 średniego brokuła
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 średni pomidor
  • 1 mała cebula 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą wrzucamy: umyte, obrane i pokrojone warzywa na bulion. Czekamy ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną i puszczą soki. Między czasie myjemy brokuła, cukinię, pomidora i kroimy na mniejsze części. Po upływie 15 minut wrzucamy brokuła, pomidora (można ze skórką), cukinię, cebulę. Gotujemy ok. 5-10 minut, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy, sos sojowy, masło, ostrą paprykę i przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Na koniec miksujemy blenderem na gęsty krem i podajemy z jogurtem.

Smacznego!


piątek, 15 sierpnia 2014

Masło orzechowe /arachidowe/

Dawno temu postanowiłam zrobić po raz pierwszy samodzielnie masło orzechowe. Stwierdziłam, że te sklepowe ma za dużo symboli E. Nie umiem porównać mojego od sklepowego, gdyż nie kosztowałam. Na prawdę polecam zrobić taką pyszność, a na dodatek zdrową.



Składniki:

  • 400 g orzechów arachidowych (ziemnych)
  • sól

Sposób przygotowania:
Do blendera ręcznego lub malaksera wsypujemy orzechy. Mieszamy dotąd, aby uzyskać gęstą, płynną konsystencję. Od czasu do czasu łyżeczką zbieramy masę z brzegów pojemnika. Na koniec dodajemy sól według własnego uznania i ponownie mieszamy. Zajmie to ok. 15-20 minut. Koniecznie trzeba uważać, aby nie przegrzać blendera. Gotowe masło wkładamy do lodówki - najlepsze następnego dnia.

Smacznego!