wtorek, 24 czerwca 2014

Jak przygotować się do treningu?

Wszystko będę opisywała ze swojego doświadczenia, więc jest to sprawdzone. Aby odpowiednio przygotować się do treningu należy zjeść odpowiedni posiłek. Powinien się on składać z: białka, tłuszczy i węglowodanów. Tak przygotowana porcja powinna dodać nam większej energii do ćwiczeń.

   photo © weheartit



Przykładowo:

  •  filet z kurczaka + brązowy ryż + miks sałat, polany jedną łyżeczka oliwy z oliwek
  • spaghetti z mięsem mielonym z indyka + pomidor z cebulką 
  • pieczone skrzydełko kurczaka + kasza gryczana + 2 - 3 ogórki małosolne 
Oczywiście trening zależy do pory dnia. Jeśli wykonujemy go rano to śniadanie powinno być pełnowartościowe.

Przykładowo:

  • jajecznica na masełku z pomidorem
  • owsianka na wodzie lub mleku + banan + łyżeczka masła orzechowego + bakalie
  • kanapki z chleba razowego (serek kanapkowy naturalny 0% tłuszczu + polędwica z kurczaka + listki sałaty + plasterki pomidora + kiełki rzodkiewki)
Co dalej, jeśli odpowiednio dostarczymy energii w postaci posiłków? Oczywiście, że odpowiednia rozgrzewka. Moją najszybszą i najlepszą opcją jest 5 minutowe rozgrzanie ciała w postaci: pajacyków, przysiadów, podskoków, skrętoskłonów. Po minimum 15 powtórzeń. 

Skończymy trening i jesteśmy głodni? Lekko strawne przekąski są najlepszym rozwiązaniem.

Przykładowo:
  •  jogurt naturalny + ulubione owoce 
  • brązowy ryż + szpinak
  • kanapka z chlebem razowym (propozycja j.w)
To tylko moje małe propozycje, ale oczywiście jest wiele rozwiązań.

Zapraszam na bloga Laury, która jeszcze więcej podpowiada propozycji posiłków przed i po treningu oraz opisuje najważniejsze wiadomości na temat treningów .

Pozdrawiam 

                                                                             

niedziela, 22 czerwca 2014

czwartek, 19 czerwca 2014

Smażona cukinia w panierce

W końcu odpoczywam od szkoły, więc mogę poeksperymentować w kuchni. Moją ulubioną i szybką przekąską jest cukinia smażona obtoczona w bułce tartej. Niskokaloryczne i zdrowe dania (pełne witamin z grupy B, witaminy A, C i K), a do tego jakie smaczne!




Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 3 - 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • olej
Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Solimy z obu stron i odstawiamy na 15 minut, aby warzywo puściło sok. Następnie na talerzyku obtaczamy cukinię w bułce tartej (minimalna ilość). Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i czekamy, aż się rozgrzeję. Wkładamy cukinię i smażymy z obu stron bardzo krótko, bo ona jest delikatnym warzywem i szybko robi się miękka.

Smacznego!

wtorek, 17 czerwca 2014

Koktajl truskawkowy

Kolejna pyszność z cyklu truskawka. Z racji tego, że mam słabość do tych owoców tym razem dodaje pyszny koktajl, który dodaje mnóstwo energii i orzeźwia w upalne dni. :-)


Składniki:
  • 2 - 3 szklanki truskawek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka miodu - opcjonalnie

Sposób przygotowania:
Truskawki umyć i odszypułkować. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i  zmiksować. 

Smacznego!