czwartek, 28 września 2023

Pieczone warzywa z figami i juhaskami serowymi wędzonymi

Doskonała propozycja na jesienne dni, a w szczególności obiad z rodziną! W roli głównej juhaski serowe wędzone od Serolandii! Palce lizać!


Składniki:

  • 50 g juhasek serowych wędzonych
  • 100 g świeżych fig
  • 150 g żółtego pomidora 
  • 150 g czerwonej papryki
  • 100 g ugotowanego buraka
  • 100 g czerwonej cebuli
  • przyprawy:
  •  zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany
  • 10 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Figi, pomidor, paprykę oraz cebulę dokładnie umyć i osuszyć. Z papryki usunąć nasiona, pokroić w paski. Figi i pomidora pokroić w ćwiartki. Cebulę pokroić w piórka, a buraka w plastry. Wszystkie figi i wszystkie warzywa umieścić w misce, dodać przyprawy oraz oliwę - dokładnie wymieszać. Dodać juhaski - ponownie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec przez jedną godziną w 180 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz