czwartek, 25 maja 2017

Ciasto z rabarbarem i maślanką

Bardzo puszyste a zarazem wilgotne ciasto z rabarbarem. Świetnym dodatkiem jest maślanka, która nadaje wspaniały smak!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki maślanki naturalnej
  • aromat
  • 700g rabarbaru + cukier i cynamon

Sposób przygotowania:
Rabarbar myjemy i dokładnie obieramy. Kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i cynamonem. Odstawiamy na 15-20 minut.

Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, aromat i maślankę. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Na wierzch układamy rabarbar. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. wspaniałe na drugie śniadanie lub podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z rabarbarem są super smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ciasta z rabarbarem :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda i jest proste w wykonaniu. Na pewno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam nigdy ciasta na bazie maślanki - cóż, trzeba to zmienić i wykorzystać sezon na rabarbar! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie piekłam ciasta z takiej mąki. Ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis. Testowałam i muszę przyznać, że robi świetne wrażenie. Polecam każdemu! :)

    OdpowiedzUsuń