sobota, 29 listopada 2014

Tłuszcze - znaczenie i właściwości

Bardzo, bardzo dawno na lekcji biologi miałam temat dotyczący tłuszczów. Poniżej rozszerzę wiedzę na ich temat.


Tłuszcze (lipidy) - są to związki organiczne o bardzo zróżnicowanej budowie. Ich cząsteczki są niepolarne, więc nie rozpuszczają się w wodzie będącej rozpuszczalnikiem polarnym.

Tłuszcze dzielimy ze względu:

 na pochodzenie:

  • zwierzęce np. smalec, tran, łój
  • roślinne np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy itd.
  • zmodyfikowane np. margaryna

stan skupienia:
  • stałe np. smalec, łój
  • ciekłe np. oliwa z oliwek


Podział lipidów ze względu na budowę cząsteczki:
- proste

  • tłuszcze właściwe 
  • woski
- złożone
  • fosfolipidy
  • glikolipidy
- izoprenowe
  • steroidy
  • karotenoidy 

Kwasy tłuszczowe - są zbudowane z długich prostych łańcuchów węglowodorowych o parzystej liczbie atomów węgla i mają jedną grupę karboksylową.  

Kwasy tłuszczowe mogą być:
  • nienasycone - pomiędzy atomami węgla nie ma wiązań podwójnych. np. tłuszcze roślinne
  • nasycone - występuje co najmniej jedno wiązanie podwójne. np. tłuszcze zwierzęce

Właściwości tłuszczów:
- dostarczają energii
- posiadają witaminy: A, D, E, K
- stanowią źródło glicerolu i kwasów tłuszczowych
- stanowią materiał budulcowy błon komórkowych 
- nie rozpuszczają się w wodzie 

Nadmiar tłuszczów w organizmie:
- otyłość
- choroby wątroby 
- choroby układu krążenia
- cukrzyca
- miażdżyca

Niedobór tłuszczów w organizmie:
- wolny wzrost 
- problemy hormonalne
- zmiany skórne
- zmniejsza się odporność

Pamiętaj!
1g tłuszczu - 9 kcal

5 komentarzy:

  1. Tłuszcze są nam potrzebne, niektórzy błędnie ich unikają. Oczywiście liczy się źródło ich pochodzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy wpis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry tłuszcz nie jest zły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miło było to wszystko zobaczyć tak w kompendium :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy wpis, do zapamiętania :)

    OdpowiedzUsuń