Cukier w współczesnym świecie stoi na pierwszym miejscu. Znajduje się dosłownie wszędzie. Zaczynając od słodyczy, kończąc po gotowe dania obiadowe czy napoje. Mówi się, że cukier to biała śmierć. W stu procentach mogę się z tym zgodzić.
Gdzie znajduje się najwięcej cukru?
- gazowane kolorowe napoje
- batony
- ciasta
- chipsy
- dżemy i konfitury owocowe
- musli i płatki śniadaniowe
- pieczywo typu: drożdżówki, rogaliki lub kajzerki
Dlaczego cukier jest nie zdrowy?
Głównym powodem spożywania zbyt dużych ilościach cukru jest tycie. Największym sprzymierzeńcem nadwagi jest spożywanie produktów wymienionych powyżej. również biały cukier powoduje wzrost insuliny we krwi, która powoduje szybki wzrost energii, ale jednocześnie błyskawiczny jej spadek. Powoduje próchnicę zębów, która występuje najczęściej u dzieci spożywające duże ilości czekoladek, batoników czy chipsów, ale również cukrzyce u dorosłych.
Jak są jego zamienniki?
- ksylitol
- stewia
- owoce (również nie wolno z nimi przesadzać)
- miód naturalny
- syrop klonowy
- syrop z agawy
- cynamon
- nabiał
- pieczywo i makarony pełnoziarniste
Wydaje się nam, że stosunkowo mało zużywamy cukru w produktach, ale wcale tak nie jest! Myślimy, że jak nie będziemy słodzić kawy czy herbaty to pozbędziemy się go. Sama na tym się przekonałam! Zacznijmy uważnie czytać etykiety na produktach. Jeśli na pierwszych trzech miejscach znajdziemy słowa typu: cukier, syrop glukozo-fruktozowy, karmel, sacharoza czy aspartam. Automatycznie odłóżmy go z powrotem na półkę. Nasza kieszeń będzie pełna, ale również i wiedza.