wtorek, 24 marca 2015

Proste kotleciki z tofu

Została mi jedna kostka tofu, więc chciałam je dobrze wykorzystać. Szybko znalazłam pomysł na proste i szybkie kotleciki. Smakuję genialnie, a z dodatkami jeszcze lepsze!



Składniki:

  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 1 łyżka siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz
  • sól ziołowa
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie  
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy siemię, bułkę tartę, sos sojowy i pozostałe przyprawy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek, aż do zarumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

niedziela, 22 marca 2015

sobota, 21 marca 2015

Omlet z pomidorami i szczypiorkiem

Mam świetną propozycję na szybkie i sycące śniadanie lub kolację. Tym razem jest to prosty omlet z pomidorami, wędliną, szczypiorkiem i dodatkiem ziół. Może nie wygląda zbyt estetycznie, ale jego smak rozbudzi nie jedne podniebienie smakosza omletów! :)



Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 plastry pomidora
  • 2 plastry kiełbasy żywieckiej drobiowej
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • świeżo mielony pieprz
  • sól ziołowa
  • zioła prowansalskie
  • szczypta proszku do pieczenia 
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Białko oddzielamy od żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy żółtka. Dodajemy wszystkie przyprawy, szczypiorek, natkę pietruszki i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy. Żółtka przelewamy do białek i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Na wierzch kładziemy pomidory i kiełbasę. Jeśli spód będzie rumiany przewracamy na drugą stronę. Gotowy omlet przekładamy na talerz. Możemy podać z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!


czwartek, 19 marca 2015

Czym zastąpić cukier w diecie?

Cukier w współczesnym świecie stoi na pierwszym miejscu. Znajduje się dosłownie wszędzie. Zaczynając od słodyczy, kończąc po gotowe dania obiadowe czy napoje. Mówi się, że cukier to biała śmierć. W stu procentach mogę się z tym zgodzić.



Gdzie znajduje się najwięcej cukru?

  • gazowane kolorowe napoje
  • batony
  • ciasta
  • chipsy
  • dżemy i konfitury owocowe
  • musli i płatki śniadaniowe 
  • pieczywo typu: drożdżówki, rogaliki lub kajzerki 

Dlaczego cukier jest nie zdrowy?
Głównym powodem spożywania zbyt dużych ilościach cukru jest tycie. Największym sprzymierzeńcem nadwagi jest spożywanie produktów wymienionych powyżej. również biały cukier powoduje wzrost insuliny we krwi, która powoduje szybki wzrost energii, ale jednocześnie błyskawiczny jej spadek. Powoduje próchnicę zębów, która występuje najczęściej u dzieci spożywające duże ilości czekoladek, batoników czy chipsów, ale również cukrzyce u dorosłych.

Jak są jego zamienniki?
  • ksylitol 
  • stewia
  • owoce (również nie wolno z nimi przesadzać)
  • miód naturalny
  • syrop klonowy
  • syrop z agawy
  • cynamon 
  • nabiał
  • pieczywo i makarony pełnoziarniste
Wydaje się nam, że stosunkowo mało zużywamy cukru w produktach, ale wcale tak nie jest! Myślimy, że jak nie będziemy słodzić kawy czy herbaty to pozbędziemy się go. Sama na tym się przekonałam! Zacznijmy uważnie czytać etykiety na produktach. Jeśli na pierwszych trzech miejscach znajdziemy słowa typu: cukier, syrop glukozo-fruktozowy, karmel, sacharoza czy aspartam. Automatycznie odłóżmy go z powrotem na półkę. Nasza kieszeń będzie pełna, ale również i wiedza.