Nazywana królową wszystkich kasz. W swoich maleńkich ziarenkach zawiera mnóstwo witamin i minerałów, ale to nie wszystko! Warto poznać właściwości zdrowotne kaszy jaglanej. :)
1. Zasadotwórcza - nie zakwasza organizmy, ale wręcz przeciwnie odkwasza m.in z nabiału, tłustych potraw i słodzonych napoi.
2. Nie zawiera glutenu - osoby uczulone na gluten, bądź cierpiące na celiakię swobodne mogą ją spożywać.
3. Lekkostrawna - jako węglowodan złożony jest lekkostrawna, więc nasz żołądek bardzo dobrze ją toleruje.
4. Doskonała na przeziębienie - świetnie się sprawdza, jeśli chorujemy na katar czy kaszel. Usuwa nadmiar śluzu, który gromadzi się podczas choroby. Polecam na śniadanie w postaci ciepłej jaglanki.
5. Oczyszczająca - jest doskonała pod względem oczyszczania organizmu ze złych toksyn, które gromadzą się w naszym organizmie.
6. Zawiera witaminy - bogata jest witaminy z grupy B, żelazo oraz miedź, które niezbędne są w funkcjonowaniu układu pokarmowego.
7. Bogata w krzemionkę - krzem przede wszystkim jest potrzebny w budowie włosów, skóry i paznokci, ale po nadto również w mineralizacji kości, gdzie zapobiega przed odwapnieniem.
Jestem ciekawa jakie Wy macie sposoby na przygotowanie kaszy jaglanej?