wtorek, 10 marca 2015

Zupa fasolowa

Jak kiedyś wspomniałam uwielbiam jeść wszelkiego rodzaju zupy. Kolejną propozycją jest prosta i szybka zupa fasolowa. Świetnie rozgrzewa i długo syci. :)



Składniki:

  • 60g fasoli "Piękny Jaś" (przed namoczeniem)
  • 1 średni ziemniak
  • 1 średnia marchewka 
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • skrzydełko z kurczaka
  • woda

Sposób przygotowania:
Na noc fasolę zalewamy wodą, aby napęczniała. Następnego dnia przepłukujemy ją w zimnej wodzie. Wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Kolejno dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa i skrzydełko. Gotujemy ok. 10-15 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy.

Smacznego!

niedziela, 8 marca 2015

sobota, 7 marca 2015

Spaghetti z mięsem mielonym i cukinią

Spaghetti jadłam wieki temu, bo nawet nie pamiętam. Ogromną miałam na nie ochotę, więc dla chcącego nic trudnego. Specjalnym dodatkiem jest młoda i świeżutka cukinia, która jest tajemniczym gościem w daniu. :)



Składniki:
  • 50g makaronu spaghetti z pszenicy durum
  • 60g mięsa mielonego z indyka
  • 50g młodej cukinii
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • mała cebulka
  • natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • pierz cytrynowy
  • sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tartce o grubych oczkach.  Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso, passatę pomidorową, startą cukinię i przyprawy. Mieszamy i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. Po przyrządzeniu podajemy z makaronem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!


czwartek, 5 marca 2015

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Nazywana królową wszystkich kasz. W swoich maleńkich ziarenkach zawiera mnóstwo witamin i minerałów, ale to nie wszystko! Warto poznać właściwości zdrowotne kaszy jaglanej. :)



1. Zasadotwórcza - nie zakwasza organizmy, ale wręcz przeciwnie odkwasza m.in z nabiału, tłustych potraw i słodzonych napoi.

2. Nie zawiera glutenu - osoby uczulone na gluten, bądź cierpiące na celiakię swobodne mogą ją spożywać.

3. Lekkostrawna - jako węglowodan złożony jest lekkostrawna, więc nasz żołądek bardzo dobrze ją toleruje.

4. Doskonała na przeziębienie - świetnie się sprawdza, jeśli chorujemy na katar czy kaszel. Usuwa nadmiar śluzu, który gromadzi się podczas choroby. Polecam na śniadanie w postaci ciepłej jaglanki.

5. Oczyszczająca - jest doskonała pod względem oczyszczania organizmu ze złych toksyn, które gromadzą się w naszym organizmie.

6. Zawiera witaminy - bogata jest witaminy z grupy B, żelazo oraz miedź, które niezbędne są w funkcjonowaniu układu pokarmowego.

7. Bogata w krzemionkę - krzem przede wszystkim jest potrzebny w budowie włosów, skóry i paznokci, ale po nadto również w mineralizacji kości, gdzie zapobiega przed odwapnieniem.

Jestem ciekawa jakie Wy macie sposoby na przygotowanie kaszy jaglanej?