photo © WeHeartIt
niedziela, 1 marca 2015
sobota, 28 lutego 2015
Pstrąg łososiowy na parze z kaszą gryczaną i warzywami
Ryby i kaszę często lubię jeść. Idealne połączenie na bardzo szybki i smaczny obiad, który robi się w niecałe 15 minut. :)
Składniki:
Składniki:
- 80g płatu z pstrąga łososiowego
- pieprz cytrynowy
- przyprawa do ryb
- 3 łyżki kaszy gryczanej ugotowanej
- 150g warzywne trio mrożone
- 4 czarne oliwki
Sposób przygotowanie:
Rybę dzielimy na mniejsze porcje. Myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy z obu stron pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu rybę wraz z warzywami parujemy przez 10-12 minut. Po przyrządzeniu podajemy z kaszą gryczaną i pokrojonymi oliwkami.
Smacznego!
czwartek, 26 lutego 2015
Słodka zupa wielowarzywna
Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy! Mogę zjadać je codziennie, ponieważ są nisko kaloryczne i zdrowe. Czuję, że w tym sezonie będzie dominował batat. Zupa jest lekko pikantna, a zarazem słodka przez krewnego ziemniaka. Bardzo polecam do wykonania. :)
Składniki:
Składniki:
- 1/2 średniego batata
- 1 duża marchew
- 1/2 pietruszki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/4 młodej kapusty
- 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 skrzydełko z kurczaka
- pieprz cytrynowy
- mielona ostra papryka
- sól
- jarzynka bez dodatku soli
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 500ml wody
Sposób przygotowania:
Batata, marchew i pietruszkę, obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Kapustę szatkujemy, seler naciowy kroimy w kostkę - wszystko myjemy. Skrzydełko myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Po około 25 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy jeszcze 5 minut.
Smacznego!
wtorek, 24 lutego 2015
Hodowla kiełków - krok po kroku
Od dłuższego czasu samodzielnie postanowiłam wyhodować własne kiełki. Zaoszczędziłam pieniądze i nauczyłam się większej odpowiedzialności i doświadczenia. Trzeba dużej cierpliwości ,ale zawsze warto spróbować. ;)
Dlaczego warto jeść kiełki?
Dlaczego warto jeść kiełki?
- zawierają duże ilości błonnika
- zawierają witaminy z grupy A, B, E, D
- witaminę C
- żelazo
- magnez
- cynk
- wapń
Co będzie potrzebne do hodowli kiełków?
- 1l słoik
- gaza
- gumka recepturka
- letnia przegotowana woda
- 2 paczki dowolnych kiełków (dostępne są w sklepach z zdrową żywnością lub w dużych marketach)
Hodowla:
Do słoika wsypujemy kiełki i zalewamy letnią przegotowaną wodą. Nakładamy gazę i gumkę recepturkę. Odstawiamy na noc.
Dzień drugi
Następnego dnia odlewamy wodę i przepłukujemy kiełki. Odstawiamy w zacienione miejsce, aby nasionka nie miały kontaktu ze słońcem. Czynność powtarzamy wieczorem.
Powtarzamy czynności przez kolejne dni, aż nasiona zaczną kiełkować.
Jak można je jeść?
Kiełki można jeść ze wszystkim i do wszystkiego. Ja osobiście używam ich do kanapek, sałatek i innych zdrowych przekąsek.
Powodzenia!
Subskrybuj:
Posty (Atom)