czwartek, 5 września 2024

Wysokobiałkowy tofurnik z bananem i figą

Tofu jest serem z soi, więc doskonałą alternatywą do powszechnego sera z mleka krowiego. Tofurnik z dodatkiem białek jaj od Farma Białka jest bardzo aksamitny, delikatny i rozpływający się w ustach! 



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 100 ml białek jaj
  • 180 g tofu naturalnego
  • 100 g banana bez skórki
  • 40 g budyniu śmietankowego
  • 40 g świeżej figi
  • aromat

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Do miski dodaj dodatkowe białka jaj. Ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka, erytrytol, banan, tofu, budyń oraz aromat zblendować na gęstą, gładką masę. Dodać i delikatnie wymieszać ubite białka. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch ułożyć pokrojoną figę. Piecp rzez 45 minut w 160 stopniach.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz