czwartek, 26 października 2017

Ciasto z kaki

Kaki inaczej persymona to owoc, które już pojawił się na sklepowych półkach. Nie grzech go wykorzystać! Postanowiłam upiec ciasto w którym wykorzystałam mąki jaglaną i z amarantusa. Oczywiście można użyć innych mąk w tych samych proporcjach. Ciasto wyszło wyśmienicie! Soczyste i bardzo delikatne, takie lubię!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki ertrytolu
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 1 łyżka mąki z amarantusa
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat
  • owoc kaki

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, aromat, oba rodzaje mąk oraz olej. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone kaki.  Masę mieszamy dokładnie łyżką. Kolejno przelewamy do natłuszcoznej formy. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz