czwartek, 22 stycznia 2015

Jogurtowy sernik dyniowy

Serniki jako ciasto stoi u mnie na pierwszym miejscu. Jak dla mnie najszybsze i najłatwiejsze ciasto, które można zrobić z niemal każdego sera. Ten jest wyjątkowy, gdyż jest z nutką dyni. :)



Składniki:

  • 400g jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • garść rodzynek + mąka do obtoczenia

Sposób przygotowania:
Do miski dodajemy jogurt i wbijamy jajko. Miksujemy i stopniowo dodajemy cukier, budyń, puree z dyni i aromat pomarańczowy. Na końcu dodajemy obtoczone w mące rodzynki i mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do natłuszczonego naczynka żaroodpornego. Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy przy uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Smacznego!


18 komentarzy:

  1. taki serniczek zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekko i smacznie, tak najlepiej :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny sernik, dodatek dyni bardzo fajnie współgra z całością :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z każdego sera i nie tylko ;-) Też uwielbiam serniki i wszelkie wariacje na ten temat, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny ma kolor, z chęcią bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniały! a ten kolor... mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny post

    Zapraszam na mojego bloga jeśli się spodoba zapraszam do obserwacji .
    - http://laninatosia.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  8. talerzyk w różyczki!!! pamiętam taki z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. sernik zaraz za szarlotką jest moim ulubionym ciastem...z dynią nigdy jeszcze nie robiłam, ale wygląda zachęcająco i zapisuję przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis, wypróbowałam i jest bardzo łatwy i baaardzo smaczny - dziękuję!

    OdpowiedzUsuń