photo © Pinterest
niedziela, 31 sierpnia 2025
piątek, 29 sierpnia 2025
Serniczek z musem śliwkowym i kremem orzechowo-czekoladowym
Aksamitny, bardzo delikatny serniczek z musem śliwkowym oraz kremem orzechowym o smaku czekolady z orzechami laskowymi od Nutura!
Składniki:
Serniczek
- 2 jaja
- 50 g erytrytolu
- 200 g serka naturalnego
- 40 g budyniu śmietankowego
- aromat śmietankowy
Mus
- 250 g śliwek bez pestek + 100 ml wody
- 5 g erytrytolu
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 25 g kremu orzechowego o smaku czekoladowym z orzechami laskowymi
Sposób przygotowania:
Serniczek
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać budyń, aromat oraz serek naturalny. Całość dokładnie, delikatnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy.
Mus
Śliwki dokładnie umyć, usunąć pestki o pokroić na mniejsze porcje. Wrzucić do garnka, zalać wodą i dodać erytrytol. Prażyć ok. 15 minut na bardzo małym ogniu, często mieszając. Po upływie czasu, aż mus będzie całkowicie gęsty dodać krem oraz skrobię - dokładnie wymieszać. Gotowy mus polać powierzchnię serniczka.
Całość piec przez 35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
czwartek, 28 sierpnia 2025
Współpraca z "Nutura"
"Nutura" jest sklepem internetowym ze zdrową żywnością. W swojej ofercie posiada pasty orzechowe, kremy, oleje, cukry i słodziki, kasze itd.
Sklep cechuje się wysoką jakością produktów oraz przystępnymi cenami.
Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znalazło się:
- pasta orzechowa z kawałkami orzechów 470 g
- krem orzechowy Nutwist Choco-Coconut 250 g
- krem orzechowy Nutwist Choco-Caramel 250 g
- NUTWIST krem orzechowy o smaku czekoladowym z orzechami laskowymi 50 g
Zapraszam do zakupów!
Już wkrótce na blogu przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów!
środa, 27 sierpnia 2025
Placuszki cukiniowo-gruszkowe z liofilizowanymi owocami
Cukinia nie tylko na wytrawnie! O tak! W połączeniu z gruszką oraz liofilizowaną borówką, ananasem, mango od Eorzech to inny świat w podniebieniu!
Składniki:
- 2 jaja
- 5 g erytrytolu
- 100 g mąki z płaskurki T750 lub maki pełnoziarnistej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g cukinii
- 150 g gruszki
- 7 g borówki liofilizowanej
- 7 g ananasa liofilizowanego
- 7 g mango liofilizowanego
- 10 ml oleju rzepakowego do smażenia
Sposób przygotowania:
Cukinię i gruszkę dokładnie umyć. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski wbić jaja. Dodać erytrytol - utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukinię, gruszkę oraz liofilizowane owoce. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć na bardzo rozgrzanej patelni. Podawać z swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)