wtorek, 28 czerwca 2016

Pierś kurczaka z frytkami z batata, pomidorem i liofilizowaną kukurydzą

Dla odmiany przygotowałam coś na słono. Tym razem pierś kurczaka z frytkami z batata, pomidorem i liofilizowaną kukurydzą. Wszystko świetnie się komponuję, więc i dobrze smakuje!



Składniki:

  • 100g piersi kurczaka
  • 1 średni batat
  • 1 pomidor
  • liofilizowana kukurydza
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa kebab-gyros, czosnek granulowany, ostra papryka 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Między czasie, obieramy, myjemy i kroimy w plastry batata. Posypujemy ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy pierś kurczaka na złocisty kolor. Między czasie myjemy i kroimy w kostkę pomidora. Gotowe danie posypujemy liofilizowaną kukurydzą.

Smacznego!

niedziela, 26 czerwca 2016

czwartek, 23 czerwca 2016

Lody bananowe z syropem ZERO KALORII

Pogoda za oknem nas rozpieszcza, temperatura wzrasta, ale organizm potrzebuję się ochłodzić. Polecam do przygotowania lody bananowe z syropem Zero Kalorii. Nie dość, że są niskokaloryczne to smaczne i zdrowe!



Składniki:


Sposób przygotowania:
Banany kroimy i przekładamy do woreczka. Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny lub całą noc. Po upływie czasu zamrożone banany przekładamy do blendera, wlewamy mleko i miksujemy do uzyskania płynnej, kremowej konsystencji. Po przygotowaniu lody bananowe podajemy z syropem truskawkowym. 

Smacznego!