Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 15 g drożdży
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki wody
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szczypty soli
- szczypta pieprzu
- szczypta bazylii oregano
Sos:
- 1 1/2 soku pomidorowego
- czosnek
- pieprz
- sól
- zioła prowansalskie
Dodatki:
- cebula
- cukinia
- brokuł
- 1 duża pieczarka
- ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, sól, pieprz, bazylię, oregano. Zaczynamy wyrabiać ciasto dodając stopniowo rozcieńczone mleko z wodą. Jak ciasto nabierze odpowiednią formę odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po upływie czasu ciasto rozwałkujemy na cienki, okrągły placek (ok. 05 mm).
Przygotowujemy sos na pizze. Na rozgrzaną patelnię wlewamy sok pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Sos polecam dodawać na ciasto bezpośrednio z patelni.
Dodatki na pizzę można dodać według własnych upodobań, ale ja wybrałam swoje ulubione, więc nie koniecznie możecie nimi się sugerować. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty i po ostudzeniu dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę i cukinię obieramy i kroimy w cienkie plastry. Pieczarkę myjemy i również kroimy w cienkie plastry. Na tartce ścieramy ser (minimalna ilość).
Ciasto wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 8 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu na ciasto nakładamy sos i dodatki oraz ser żółty. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 180 stopni, aż rozpuści się ser.
Smacznego!