photo © weheartit
niedziela, 15 czerwca 2014
sobota, 14 czerwca 2014
Owsianka truskawkowo - bananowa
Mam bzika na punkcie truskawek i mogę je jeść pod każdą postacią. Drugim daniem, które ubóstwiam jest owsianka. Zdrowa i pożywna z dodatkami niskokalorycznymi, a do tego jakimi smacznymi! Najlepsza na śniadanie, które dodaje energii na resztę dnia. W dzisiejszym wpisie prezentuje ją z truskawkami i bananem. Pycha!
Sposób przygotowania:
Składniki:
- szklanka truskawek
- 1 mały dojrzały banan
- 3 łyżki płatków owsianych
- opcjonalnie - 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Robimy to 15 minut przed podaniem, ale można dzień wcześniej, aby płatki napęczniały i zmiękły. Truskawki wrzucamy do garnka, aby zrobiła się konsystencja jak na konfiturę. Do smaku można dodać łyżeczkę miodu. Jak płatki zmiękły i napęczniały wrzucamy do oddzielnego garnka i gotujemy (można dodać odrobinę wody lub mleka). Banana kroimy na cienkie plastry. Wszystkie składniki odpowiednio przyrządzone wrzucamy do jednej miseczki i mieszamy.
Smacznego!
środa, 11 czerwca 2014
Co należy jeść w upalne dni?
Kalendarzowe lato coraz bliżej, a upały zaskoczyły nas już od kilku dni. Na pewno większość zastanawia się co należy jeść i pić w okres gorących i ciężkich dniach. Organizm bardzo łatwo można odwodnić przez nie wskazane dzienne spożycie wody, która jest składnikiem budulcowym ciała. Jak zwykle unikamy wody i żywności w których najwięcej się jej znajduje. Woli zajadać się fast foodami, gazowanymi i kolorowymi napojami. Pora to zmienić!
Owoce bogate w wodę:
- arbuz
- pomarańcz
- grejpfrut
- jabłko
- melon
- truskawki
- gruszka
- śliwki
- porzeczki
- czereśnie
- mango
Warzywa bogate w wodę:
- brokuł
- pomidor
- ogórek
- seler naciowy
- sałata
- szparagi
Zbliżają się wakacje, koniec roku szkolnego, więc pojawi się bardzo dużo przepisów na dania zdrowego odżywiania.
Czekajcie cierpliwie!
photo © Google
niedziela, 8 czerwca 2014
Subskrybuj:
Posty (Atom)