czwartek, 20 kwietnia 2023

Ciasto bananowo-ciecierzycowe z rodzynkami i płatkami migdałów

Czy znajdują się tutaj fani bananów? Zapewne, tak! Mam doskonałą propozycję na przygotowanie ciasta z bananami, ale również z mąką ciecierzycową, rodzynkami i płatkami migdałów.




Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 150 g bananów bez skóry
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g rodzynek + 10 g mąki z ciecierzycy 
  • 10 g płatków migdałów

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej i rozgniecione banany - wymieszać. Kolejno wsypać mąkę i proszek do pieczenia - ponownie wymieszać. Rodzynki obtoczyć w mące i wrzucić do masy - wymieszać za pomocą łyżki. Surową masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch pospać płatkami migdałów. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Koniecznie muszę kupić mąkę z ciecierzycy, ciekawi mnie jej smak. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na proste do zrobienia. Idealne dla kogoś takiego jak ja, kto z ciastami ma trudne relacje, bo pomimo zrobienia wszystkiego idealnie, co jest w przepisie nadal potrafi zrobić niespodziankę i nie wyjść :)

    OdpowiedzUsuń