photo © WeHeartIt
niedziela, 8 lutego 2015
sobota, 7 lutego 2015
Zupa krem z brokuła
Uwielbiam jeść warzywa w różnych postaciach. Natchnęło mnie, abym zrobiła prostą i szybką zupę. Wyszła idealna, a na dodatek bardzo smakowała mojej mamie. :)
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Jeśli brokuł jest świeży dzielimy go na różyczki, myjemy. Wszystkie pozostałe warzywa obieramy, kroimy na mniejsze części i myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka wraz z umytym skrzydełkiem z kurczaka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 20-25 minut (w zależności od miękkości warzyw). Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i susz warzywny. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Blendujemy na gęsty krem.
Smacznego!
Sposób przygotowania:
- 250g świeżego lub mrożonego brokułu
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera korzeniowego
- 1/2 laski selera naciowego
- 2 średnie ziemniaki
- pieprz
- susz warzywny
- warzywko bez soli
- skrzydełko z kurczaka
- woda
Sposób przygotowania:
Jeśli brokuł jest świeży dzielimy go na różyczki, myjemy. Wszystkie pozostałe warzywa obieramy, kroimy na mniejsze części i myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka wraz z umytym skrzydełkiem z kurczaka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 20-25 minut (w zależności od miękkości warzyw). Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i susz warzywny. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Blendujemy na gęsty krem.
Smacznego!
czwartek, 5 lutego 2015
Jednoporcjowe ciastko dyniowe
W mojej spiżarce zalegało jeszcze jesienne puree z dyni. Chciałam je jak najszybciej wykorzystać, więc od tak zrobiłam szybkie i smaczne ciastko z dyni. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem cynamonu. :)
Składniki:
Składniki:
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1 jajko
- 50 ml wody/mleka
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je z cukrem i miodem. Dodajemy przesianą mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy puree z dyni wodę lub mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Przelewamy do natłuszczonego naczynka. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 3 lutego 2015
Pełnoziarniste naleśniki z serkiem wiejskim i dżemem truskawkowym
Od czasu do czasu trzeba pozwolić sobie na małe słodkości. Ostatnio miałam wielką chęć na naleśniki w zdrowszej wersji. Smakowały jak klasyczne, ale wzbogacone o witaminy. :)
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- ponad 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
Farsz:
- 2-3 łyżki serka wiejskiego
- 2-3 łyżki dżemu truskawkowego bez cukru
Sposób przygotowania:
Mąkę, wodę i jajko miksujemy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Na rozgrzaną patelnię teflonową lub odrobiną oliwy nalewamy ciasto. Przewracamy na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki. Podajemy z farszem i składamy według ulubionego stylu.
Smacznego!
niedziela, 1 lutego 2015
sobota, 31 stycznia 2015
Gotowany filet z piersi kurczaka w ziołach z warzywami
Pełnowartościowy posiłek to podstawa każdego zdrowego człowieka. Każdego dnia kombinuję z różnorodnym jedzeniem, które zaspokoi mój głód na długo. W tym wydaniu gotowany filet z piersi kurczaka z mnóstwem warzyw.
Składniki:
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- zioła prowansalskie
- pieprz
- 100g mrożonego trio warzywne
- 50g mrożonej fasolki szparagowej
- 3 plasterki dojrzałego awokado
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy, osuszamy i posypujemy ziołami prowansalskimi i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Do gotującej się wody wrzucamy filet i gotujemy ok. 8-10 minut (zależy od wielkości mięsa). W oddzielnym garnku na rozetce specjalnej do gotowania na parze wrzucamy warzywa i gotujemy na al dente (ok.5 minut). Awokado kroimy na plasterki. Ugotowany filet z kurczaka i warzywa przekładamy na talerz. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek.
Smacznego!
czwartek, 29 stycznia 2015
Zupa krem pomidorowo-dyniowa
Zimą najlepsze jak dla mnie, są zupy, które w swoim składzie mają bardzo dużo warzyw, a na dodatek wszystko jest zmiksowane. Od kilku tygodniu zalegała dynia, więc tylko musiałam dokupić pomidory i pozostałe warzywa. ;)
Składniki:
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 cebule
- 2 skrzydełka z kurczaka
- pieprz, sól, jarzynka, papryka ostra,
- 3-4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- woda
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrzydełka myjemy i dodajemy do garnka z warzywami. Całość zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości warzyw. Kilka minut przed ugotowaniem zupy dodajemy koncentrat, pomidory z puszki i przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Następnie wszystko miksujemy na gęsty krem.
Smacznego!
wtorek, 27 stycznia 2015
Zupa krem z marchewki
Marchewkę mogę zjadać kilogramami. Za jej wartościowe właściwości bardzo ją cenię, więc postanowiłam zrobić pełnowartościową zupę, która znakomicie rozgrzewa i syci na długo. :)
Składniki:
Składniki:
- 4 średnie marchewki
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 małe ziemniaki
- 1 skrzydełko z kurczaka
- pieprz
- papryka ostra mielona
- jarzynka
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1,5l wody
- kiełki rzodkiewki
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrzydełko myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Kiedy warzywa będą stawać się miękkie dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Po upływie czasu z zupy wyjmuje ziele angielskie, liść laurowy i skrzydełko. Całość miksujemy na gęsty krem. Do podania polecam kiełki rzodkiewki.
Smacznego!
niedziela, 25 stycznia 2015
sobota, 24 stycznia 2015
Omlet gryczany z parówkami sojowymi
Świetna propozycja na śniadanie, ale również jako lekką kolację. Poniżej prezentuję omlet z mąki gryczanej z dodatkiem parówek sojowych. :)
Składniki:
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 2 parówki sojowe śniadaniowe
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy trzepaczką na puszystą masę. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Kroimy parówki i dodajemy do masy wraz z solą i pieprzem. Na rozgrzewaną patelnię na 1 łyżeczce oliwy smażymy omleta na małym ogniu. Jak zetną się boki o przykrywamy przykrywką i smażymy, aż omlet dokładnie będzie usmażony.
Smacznego!
czwartek, 22 stycznia 2015
Jogurtowy sernik dyniowy
Serniki jako ciasto stoi u mnie na pierwszym miejscu. Jak dla mnie najszybsze i najłatwiejsze ciasto, które można zrobić z niemal każdego sera. Ten jest wyjątkowy, gdyż jest z nutką dyni. :)
Składniki:
Składniki:
- 400g jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 4 łyżki budyniu śmietankowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki puree z dyni
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- garść rodzynek + mąka do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Do miski dodajemy jogurt i wbijamy jajko. Miksujemy i stopniowo dodajemy cukier, budyń, puree z dyni i aromat pomarańczowy. Na końcu dodajemy obtoczone w mące rodzynki i mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do natłuszczonego naczynka żaroodpornego. Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy przy uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Smacznego!
wtorek, 20 stycznia 2015
Pieczona owsianka z bakaliami i gruszką
Uwielbiam owsianki i dlatego jem je codziennie na śniadanie, dzięki temu mam siłę na cały dzień. Tym razem postanowiłam zrobić pieczoną. Smakuje tak samo jak gotowana, ale w nieco innej wersji. :)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Płatki mieszamy z mielonym siemię lnianym i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do całkowitego napęcznienia. Następnie dodajemy nasiona słonecznika, pokrojonej suszonej moreli, posiekane orzechy, rodzynki i suszoną żurawinę. Dodajemy jogurt naturalny, miód, obraną i drobną pokrojoną gruszkę i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynka. Pieczemy w temp. 180 stopniach przez 25-30 minut,
Smacznego!
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 łyżka mielonego siemię lnianego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 suszona morela
- kilka orzechów włoskich, laskowych i ziemnych
- kilka rodzynek
- kilka suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 mała gruszka
Sposób przygotowania:
Płatki mieszamy z mielonym siemię lnianym i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do całkowitego napęcznienia. Następnie dodajemy nasiona słonecznika, pokrojonej suszonej moreli, posiekane orzechy, rodzynki i suszoną żurawinę. Dodajemy jogurt naturalny, miód, obraną i drobną pokrojoną gruszkę i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynka. Pieczemy w temp. 180 stopniach przez 25-30 minut,
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)