niedziela, 12 października 2014

czwartek, 9 października 2014

Zakwas żytni - krok po kroku

Każdy z nas na pewno próbował piec własne pieczywo. Od wieków wiadomo, że na zakwasie jest najzdrowsze. Parę miesięcy temu zaczęłam sama wypiekać chleb, oszczędzając pieniądze i narażanie zdrowia. Poniżej przedstawiam jak wykonać zakwas żytni - krok po kroku.



Składniki:
  • słoik 1,5l
  • mąka żytnia razowa typ 2000
  • woda
  • lniana lub papierowa chusteczka

Sposób przygotowania:

Dzień I:
Do słoika wsypujemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody. Mieszamy i odstawiamy na 12 godzin do ponownego mieszania.

Dzień II, III, IV:
Postępujemy tak samo jak dnia pierwszego. Za trzecim dniem zakwas zacznie pachnieć i bąbelkować oraz zwiększy swoją objętość. 

Dzień V:
Zakwas jest gotowy do użycia. 

Przechowywanie:
Zakwas przechowujemy w ciepłym i czystym miejscu. 

Jeśli chleba nie będziemy piekli zbyt często można go przechowywać w lodówce (do 7 dni, potem ponownie go dokarmiamy) okryty chusteczką lub nie dokręconą nakrętką. Przed pieczeniem wyjmujemy go 2 godziny przed, aby nabrał temperatury pokojowej.

Powodzenia!


wtorek, 7 października 2014

Zupa z czerwonej soczewicy i dyni

Nigdy nie próbowałam jakiekolwiek soczewicy. Skusiłam się na czerwoną. Z tego co mi wiadomo soczewica zawiera duża białka, więc śmiało mogą ją jeść wegetarianie. Nie chciałam, aby zupa była taka prosta - dodałam dynię. Smak był bardzo wykwintny z nutą pikantności. ;)



Składniki:

  • 2l bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler)
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 startej dyni Hokkaido
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • pieprz
  • sól
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
Sposób przygotowania:
Soczewicę płukamy w sitku pod zimą wodą. Do gotującego bulionu dodajemy: pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i łyżkę masła. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki, startą dynię i soczewicę. Gotujemy ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki.

Smacznego!


sobota, 4 października 2014

Lunchbox #2: Gryczana z szpinakiem

Kolejna odsłona lunchbox'u. Tym razem bardzo smaczny i prosty. :)



Składniki:

  • 4 łyżki kaszy gryczanej
  • garść szpinaku
  • 1 pomidor
  • polędwica drobiowa - 2 plastry

Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidora i szpinak myjemy. Pomidora kroimy w drobną kostkę, a w szpinaku odcinamy ogonki. Wędlinę kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy.

Smacznego!


czwartek, 2 października 2014

Zupa krem z kukurydzy

Uwielbiam zupy krem, które zawierają wszystko w jednym. Na sklepowych półkach gdzie, nie gdzie można znaleźć jeszcze kolby kukurydzy. Ja oczywiście skusiłam się na jej kupno i wykonanie smacznej rozgrzewającej zupki. :)



Składniki:

  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 l bulionu drobiowego (marchew, pietruszka, seler, skrzydełko kurczaka)
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz, jarzynka, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
  • grzanki z chleba razowego

Sposób przygotowania:
Kolbę kukurydzy umyć i obrać. Smażyć na maśle, aż do jej zeszklenia. Do gotowego bulionu dodajemy kukurydzę, rozdrobniony czosnek, posiekaną cebulę, jogurt, a pod koniec gotowania - przyprawy (gotujemy jeszcze ok. 10 minut). Wszystko miksujemy (oprócz skrzydełka) na gładki krem. Podajemy z ciepłymi grzankami.

Smacznego!


wtorek, 30 września 2014

Drożdżowe placki z dyni /wersja II/ *BEZGLUTENOWE*

Sezon jesienny na dobre się rozpoczął, a ja wykorzystuje moje zapasy. Druga odsłona placków z dyni, bo tylko na nie mam ochotę. Zapraszam do wypróbowania I wersji.



Składniki:

  • 6g drożdży
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki wody
  • ok 100g obranej dyni
  • 2 łyżki twarogu śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • cynamon

Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy drożdże (szczypta cukru, 4 łyżki ciepłej wody - mieszamy, aż do rozpuszczenia). Odstawiamy na 15 minut. Między czasie obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach dynię. Po upłynięciu minut do drożdży dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Masę odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Przewracamy, gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki. 

Smacznego!






Kończy się miesiąc, więc pora na podsumowanie akcji "Bezglutenowy wrzesień". Na blogu pojawiło się 11 przepisów. Kilka blogów wzięło w tym udział. Jestem zadowolona z wyników. ;)

sobota, 27 września 2014

Placuszki dyniowe z twarogiem *BEZGLUTENOWE*

Dzięki mojej kochanej mamusi mam zapas twarogu i dyni. Pokochałam ja od pierwszego kęsa - piszę o dyni tym świetnym warzywie. Idealna na jesień. Nadchodzi weekend, a ten tydzień miałam bardzo ciężki, więc nie mogłam doczekać się gotowania. Takie delikatne placuszki wymyśliłam sama. Idealne na pierwsze lub drugie śniadanie. :)



Składniki:
  • ok. 100g dyni po obraniu
  • 2 łyżki twarogu śmietankowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżka rodzynek
  • cynamon

Sposób przygotowania:
Dynię myjemy i obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tartce. Do miski wpijamy jajko, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Trzeba uważać z odwracaniem, bo są bardzo delikatne i mogą się rozwalić.

Smacznego!





+ 7 faktów o mnie

Dziękuje za nominację: Klaudia C
Nominuję: Wszystkie osoby, które skomentują ten post. :)
Zasady: Nominacja plus siedem faktów o sobie. 

1. Jestem rannym ptaszkiem - nawet w wakacje wstawałam po 5, aby zrobić śniadanie i wyprowadzić psa.
2. Nie pójdę do szkoły dopóki nie odrobię lekcji i się nie nauczę.
3. Mam starszą siostrę i starszego brata.
4. Uwielbiam zwierzęta - najbardziej psy. W przyszłości chciałbym zostać wegetarianką, bo nie mogę patrzeć na cierpienie zwierząt.
5. Uczę się w technikum technologii żywności. Ten zawód zupełnie do mnie pasuję, od tego momentu mój styl życia zmienił się o 360 stopni. 
6. Jestem typową pedantką. Wszystko u mnie musi być poukładane (dosłownie!) co do centymetra i minuty, a naczynia w kuchni po zmyciu wytarte i schowane do szafek. 
7. Mam najmniejszy pokój w całym domu, co z tego wynika mam cieplutko zimą, bo jestem strasznym zmarzlakiem!

czwartek, 25 września 2014

Lunchbox #1: Kasza z warzywami *BEZGLUTENOWE*

Na bloga pojawiła się nowa seria wpisów. Lunchbox, czyli pudełko z posiłkiem. W sam raz jeśli wybieramy się w podróż, czy idziemy do szkoły/pracy. Taką okazje miałam wykorzystać na moje szkolne praktyki. Bardzo przepraszam, za jakoś zdjęć. :(



Składniki:
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • garść szpinaku
  • 1 pomidor
  • 2-3 rzodkiewki
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy w 1 szklance wody, a następnie po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Warzywa myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy.

Smacznego!



wtorek, 23 września 2014

Węglowodany - źródłem energii

Kilka lekcji temu na biologii miałam temat dotyczący węglowodanów, czyli sacharydów. Poniżej opiszę poszczególne grupy i ich zostawanie. ;)



Węglowodany, czyli sacharoza - potocznie cukry proste i złożone, należące do szerszej grupy związków organicznych o zróżnicowanej budowie.

Wyróżnia się trzy grupy węglowodanów:

Monosacharydy (cukry proste) - są rozpuszczalne w wodzie, mają słodki smak i szybko się rozkładają. Do cukrów prostych zalicza się:

  • ryboza - składnik kwasu rybonukleinowego (RNA), wielu witamin oraz związków bogato energetycznych. 
  • deoksyryboza - jest składnikiem kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA)
  • glukoza - występuję przede wszystkim w sokach owocowych i warzywnych oraz w miodzie. Łatwo przenika przez błony komórkowe, więc stanowi postać transportową cukrów. 
  • fruktoza - występuje przede wszystkim w świeżych owocach i dlatego nazywana jest cukrem owocowym. Ma bardzo słodki smak.

Oligosacharydy - potocznie zwane disacharydami, czyli dwucukrami. Właściwości fizyczne mają podobne jak monosacharydy. 
Do dwucukrów zalicza się:
  • sacharoza - występuje w burakach cukrowych (ponad 15%) i trzcinie cukrowej. W organizmach pełni funkcję zapasową i transportującą.  
  • laktoza - jest składnikiem mleka ssaków, pełni funkcję odżywczą.
  • maltoza - występuje w nektarze i pyłku niektórych kwiatów, wabi zwierzęta, pełni funkcję odżywczą w organizmie. 
Polisacharydy - wielocukry, są nierozpuszczalne w wodzie. Pełnią funkcję budulcową i energetyczną.
Do wielocukrów zalicza się:
  • skrobia - występuje w bulwach ziemniaków (15-20%) oraz innych produktach skrobiowych. 
  • glikogen - jest głównym składnikiem ścian komórkowych grzybów oraz bakterii, u zwierząt głownie w komórkach wątroby i mięśniach szkieletowych. Jest materiałem zapasowym. 

Ponadto:
- 1g węglowodanów to 4 kcal
- dostarczają nam dużo energii
- są bogate w wiele minerałów
- zawarty w nich błonnik pomaga w szybszym trawieniu pozostałych produktów  
- stanowią materiał zapasowy 

Produkty bogate w węglowodory to:
- pełnoziarniste i razowe pieczywo
- kasze, ryż
- mąki grubo mielone 
- ziemniaki 
- warzywa
- owoce 
- mleko i napoje mleczne