wtorek, 1 lipca 2025

Lody o smaku orzechów laskowych z herbatnikami i płatkami migdałów

Banalny deser na te upalne dni! Lody o smaku orzechów laskowych od PrimeFrost z dodatkiem herbatników i płatków migdałowych to raj!



Składniki:
Sposób przygotowania:
Lody wyjąć z zamrażalnika 10-15 minut przed podaniem. Po upływie czasu nałożyć je do naczynia, dodać lekko pokruszone herbatniki oraz płatki migdałowe.

Smacznego! 

poniedziałek, 30 czerwca 2025

Bułeczki twarogowe z mąką migdałową, gruszką i nektarynką

Bułeczki z wykorzystaniem twarogu oraz mąki migdałowej od Kuchnia Zdrowia?! To brzmi nieźle! Z dodatkiem gruszki i nektarynki to niebo  w gębie! 

Składniki:

  • 2 jaja
  • 25 g erytrytolu
  • 250 g twarogu chudego
  • 100 g mąki pszennej T1850
  • 50 g mąki migdałowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 150 g gruszki
  • 120 g nektarynki
  • cynamon

Sposób przygotowania:
Do miski wbić jaja, dodać erytrytol, twaróg, oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Następnie masę podzielić na cztery części. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kształcie bułeczek, jednocześnie wyżłobić na środku lekki dołek. Na środek bułeczek ułożyć pokrojone w kostkę gruszkę i nektarynkę - posypać cynamonem. Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

piątek, 27 czerwca 2025

Ciasto fasolowe z śliwkami i mąką migdałową

Ciasto, które przygotowuje się w niecałe piętnaście minut! Śliwki to owoce sezonowe, ale w cieście fasolowym z mąką migdałową od Kuchnia Zdrowia to niebo! 



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 100 g banana bez skórki
  • 240 g czerwonej fasoli konserwowej 
  • 50 g mąki migdałowej
  • 20 g kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g śliwek bez pestek
  • aromat
Sposób przygotowania:
Czerwoną fasolę dokładnie odsączyć i przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Wrzucić do miski, wbić jaja, dodać banana, erytrytol, mąkę migdałową, kakao, proszek do pieczenia i aromat. Całość zblendować na gęstą, gładką masę. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch ułożyć pokrojone w drobną kostkę śliwki. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!