czwartek, 19 czerwca 2025

Żołądki drobiowe z fasolką szparagową, kiszoną kapustą, papryką czerwoną i oliwą

Podroby brzmią niechętnie? Dlaczego nie! Warto je włączyć do swojej diety, gdyż są doskonałym źródłem żelaza oraz witamin z grupy B, oraz witaminy PP. W połączeniu z fasolką szparagową, kiszoną kapustą, papryką i dodatkiem oliwy od Oliwki Targowa tworzą doskonałe combo! 



Składniki:
  • 100 g żołądków drobiowych
  • 225 g fasoli szparagowej mrożonej
  • 100 g kiszonej kapusty 
  • 125 g papryki czerwonej
  • 20 g ketchupy o obniżonej zawartości kcal
  • 10 g majonezu
  • 10 ml oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
Na patelnie wrzucić oczyszczone i pokrojone na mniejsze części żołądki drobiowe. Dodać fasolkę szparagową i kiszoną kapustę. Dodać przyprawy oraz oliwę. Całość smażyć na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, ketchup oraz majonez. Całość wymieszać.

Smacznego! 

środa, 18 czerwca 2025

Współpraca z "Kuchnia Zdrowia"

"Kuchnia Zdrowia" jest polskim sklepem posiadające w swojej ofercie żywność tj. bakalie, produkty sypkie (mąki, makarony, nasiona), przekąski i słodycze, kremy i smarowidła oraz kawy i herbaty.




Blog po raz kolejny nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znalazło się:

















Zapraszam do zakupów!

Już wkrótce na blogu przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów!

wtorek, 17 czerwca 2025

Kapuśniak z młodej kapusty z żołądkami drobiowymi i kopytkami

Błyskawiczny kapuśniaczek z młodej kapusty, żołądków drobiowych oraz kopytek od Henglein!



Składniki:
  • 100 g żołądków drobiowych
  • 500 g białej młodej kapusty
  • 150 g marchewki
  • 100 g białej cebuli
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, czosnek granulowany, vegeta
  • 125 g kopytek
  • 200 ml wody
Sposób przygotowania:
Do zimnej wody wrzucić oczyszczone i pokrojone na mniejsze porcje żołądki drobiowe. Między czasie wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, kapustę poszatkować. Wszystkie warzywa wrzucić do gotujących się żołądków drobiowych. Całość gotować ok. 20 minut. Następnie dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze 10-15 minut na małym ogniu. Między czasie w oddzielnym garnku ugotować kopytka zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Gotowy kapuśniak podawać z kopytkami.

Smacznego!