Kefir jest mlecznym napojem fermentowanym, oczywiście pozyskiwanym z mleka krowiego. Powstaje dzięki fermentacji, czyli procesowi beztlenowemu, w którym główną rolę odgrywają mikroorganizmy.
W produkcji kefiru uczestniczą dwa rodzaje fermentacji: alkoholowa i mlekowa. Fermentacja alkoholowa polega wytwarzaniu przez drożdże etanolu i dwutlenku węgla, natomiast fermentacja mlekowa działa pod wpływem bakterii fermentacji mlekowej ( Lactococcus, Leucococcus i Lactobacillus).
Kefir jest specyficznym napojem mlecznym dlatego, że charakteryzuje się "musowaniem", dzięki fermentacjom, które zaszły podczas produkcji. Ten mleczny napój fermentowany jest znany od wieków, ponieważ jest naturalnym probiotykiem.
Probiotyki - kultury bakterii, które znajdują siew mikroflorze jelitowej. Posiadają właściwości odpornościowe.
Dlaczego warto pić kefir?
W produkcji kefiru uczestniczą dwa rodzaje fermentacji: alkoholowa i mlekowa. Fermentacja alkoholowa polega wytwarzaniu przez drożdże etanolu i dwutlenku węgla, natomiast fermentacja mlekowa działa pod wpływem bakterii fermentacji mlekowej ( Lactococcus, Leucococcus i Lactobacillus).
Kefir jest specyficznym napojem mlecznym dlatego, że charakteryzuje się "musowaniem", dzięki fermentacjom, które zaszły podczas produkcji. Ten mleczny napój fermentowany jest znany od wieków, ponieważ jest naturalnym probiotykiem.
Probiotyki - kultury bakterii, które znajdują siew mikroflorze jelitowej. Posiadają właściwości odpornościowe.
Dlaczego warto pić kefir?
- zawiera naturalne probiotyki
- posiada właściwości odpornościowe
- zawiera białko laktoferynę - chroni przed nowotworowymi i pełni funkcję autoimmunologiczną, przeciwwirusową, przeciwgrzybiczną
- idealnie nadaje się w gorące dni, powodując orzeźwienie
- posiada witaminy: A, D, K, B2, B12
- posiada minerały: wapń, fosfor, magnez
- regularnie picie kefiru obniża ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu
- chroni przed osteoporozą
Lubię kefir z jajkiem sadzonym, ziemniakami z koperkiem.
OdpowiedzUsuńChyba czas i dla mnie na kefir :)
OdpowiedzUsuń