czwartek, 11 grudnia 2014

Tofucznica z pieczarkami i pomidorem

Dania typowo dla wegetarian, ale również którzy nie przepadają za tradycyjną jajecznicą. Czym zastąpić klasyczne jajka? Oczywiście, że tofu! Dobrze doprawione przyciągnie osoby, którzy nie przepadają za smakiem klasycznego produktu z soi. 



Składniki:
2 porcje
  • 1 kostka tofu marynowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz
  • 3 duże pieczarki
  • 1 duży pomidor
  • olej

Sposób przygotowania:
Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w paski, dodajemy sól i pierz. Tofu rozgniatani widelcem i mieszamy z przyprawami. Pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnie z olejem dodajemy pieczarki. Dusimy, aż wyparuję woda. Po tym czasie dodajemy tofu i smażymy kilka minut. Pod koniec dodajemy pomidora.

Smacznego!


wtorek, 9 grudnia 2014

Serowe placuszki z dynią

W lodówce zalegało pudełeczko twarogu z którym nie wiedziałam co kompletnie zrobić. Kiedy głód przycisnął i kończył się termin ważności musiałam zużyć opakowanie. W taki sposób powstały delikatne placuszki z nutą dyni. :)



Składniki:

  • 250g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki puree z dyni  

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko, rozgnieciony twaróg i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy. Potem dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Konsystencja musi być bardzo gęsta. Na rozgrzaną patelnię z olejem, łyżką nakładamy placki. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby obciekł tłuszcz.

Smacznego!

sobota, 6 grudnia 2014

A`la flaczki z boczniaków

Kto by pomyślał, że tradycyjne flaczki wołowe można zamienić na wersję roślinną? Przepis wykorzystałam z bloga Jadłonomia. Chciałam na własny sposób przygotować i spróbować bardzo wytrawnego dania.



Składniki:

  • 250g świeżych boczniaków
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/4 selera 
  • mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:
Boczniaki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w paski, aby przypominały tradycyjne flaczki. Warzywa ścieramy na tartce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy starte warzywa, boczniaki, liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy, aby nieco zmiękły i zeszkliły. Do garnka z ciepłą wodą wrzucamy zawartość z patelni i gotujemy, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki.

Smacznego!

czwartek, 4 grudnia 2014

Owsianka - jedzenie wszechczasów

Od dziecka zmuszano Was, aby zjeść owsiankę na śniadanie? Pospolite płatki owsiane z mlekiem, jednym słowem pisząc - papka pełna zdrowia. Czas i pora zmienić ten nie smak z dzieciństwa i powrócić do zjadania owsianki na pierwsze śniadanie.



Co zawiera owsianka?
  • witaminy z grupy B, PP, A
  • bogata w białko, tłuszcze i węglowodany
  • błonnik
  • magnez i żelazo
  • kwasy tłuszczowe (NNKT)
  • kwas foliowy
Co nam daje owsianka?
  • bardzo syta - sprawia, że nie odczuwamy głodu przez 3-4 godziny
  • błonnik działa jak miotełka, która oczyszcza jelito grube i wzmacnia układ odpornościowy
  • obniża poziom złego cholesterolu (LDL)
  • zapobiega powstawianiu zakrzepów 
  • obniża wysokie ciśnienie krwi
  • poprawia kondycje skóry, w ten sposób staje się bardzo gładka i nie pojawiają się pryszcze i zaskórniaki 
  • włosy stają się mocne i bardzo lśniące 
  • pomaga w odchudzaniu

Owsianka zawiera same zalety! Jest to zdrowy posiłek, który zastępuje faszerowanie się tabletkami. Sama mogę z doświadczenia napisać, że:
- moja skóra na twarzy stała się bardzo gładka i błyszcząca
- stan włosów stanowczo się poprawił, mniej wypadają i szybciej rosną
- paznokcie przestały się łamać i rozdwajać
- brwi i rzęsy stały się jeszcze bardziej gęstsze i ciemniejsze
- nie jestem głodna na ponad 3 godziny 

Jak sprawić, aby owsianka była bardzo smaczna?

Najprostszym i najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie jej na mleku - najlepiej 2%. Dodać swoje ulubione owoce np. jabłko, banan i wzbogacić ją w przyprawy: cynamon lub imbir, które sprawiają aromat. Jeśli chcemy, aby posiłek był jeszcze bardziej zdrowszy dodajmy do niej domowe masło orzechowe i naturalny miód.

Życzę powodzenia i smacznego!

wtorek, 2 grudnia 2014

Pszenno-gryczane pierogi z wędzonym tofu i dynią

Po raz pierwszy wykorzystałam mąkę gryczaną i wędzone tofu. Wszystko spisało się idealnie! Nie spodziewałam się takiego wynalazku, a jednak trzeba ryzykować i poznawać nowe smaki! :)



Składniki:
18-20 pierożków
Ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 + do posypywania
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki ciepłe wody
  • sól
Farsz:

Sposób przygotowania:
Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąki. Dodajemy żółtko oraz stopniowo dolewamy ciepło wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy podsypując mąką. Gotowe ciasto odkładamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło. 

Do głębokiego talerza dodajemy wędzone tofu, rozgniatani je widelcem. Kolejno dodajemy puree z dyni, posiekany ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko mieszamy. 

Ciasto rozwałkowujemy wałkiem i posypujemy mąką, aby się nie kleiło i nie przywierało. Ciasto powinno być cienkie (ok. 5mm). Szklanką o ostrych krawędziach formujemy koła. Po ok. 1 łyżeczce na jednego pierożka nakładamy farsz i bardzo dokładnie zlepiamy. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Gotujemy ok. 2-3 minut (w zależności od wielkości) od wypłynięcia.

Smacznego!




sobota, 29 listopada 2014

Tłuszcze - znaczenie i właściwości

Bardzo, bardzo dawno na lekcji biologi miałam temat dotyczący tłuszczów. Poniżej rozszerzę wiedzę na ich temat.


Tłuszcze (lipidy) - są to związki organiczne o bardzo zróżnicowanej budowie. Ich cząsteczki są niepolarne, więc nie rozpuszczają się w wodzie będącej rozpuszczalnikiem polarnym.

Tłuszcze dzielimy ze względu:

 na pochodzenie:

  • zwierzęce np. smalec, tran, łój
  • roślinne np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy itd.
  • zmodyfikowane np. margaryna

stan skupienia:
  • stałe np. smalec, łój
  • ciekłe np. oliwa z oliwek


Podział lipidów ze względu na budowę cząsteczki:
- proste

  • tłuszcze właściwe 
  • woski
- złożone
  • fosfolipidy
  • glikolipidy
- izoprenowe
  • steroidy
  • karotenoidy 

Kwasy tłuszczowe - są zbudowane z długich prostych łańcuchów węglowodorowych o parzystej liczbie atomów węgla i mają jedną grupę karboksylową.  

Kwasy tłuszczowe mogą być:
  • nienasycone - pomiędzy atomami węgla nie ma wiązań podwójnych. np. tłuszcze roślinne
  • nasycone - występuje co najmniej jedno wiązanie podwójne. np. tłuszcze zwierzęce

Właściwości tłuszczów:
- dostarczają energii
- posiadają witaminy: A, D, E, K
- stanowią źródło glicerolu i kwasów tłuszczowych
- stanowią materiał budulcowy błon komórkowych 
- nie rozpuszczają się w wodzie 

Nadmiar tłuszczów w organizmie:
- otyłość
- choroby wątroby 
- choroby układu krążenia
- cukrzyca
- miażdżyca

Niedobór tłuszczów w organizmie:
- wolny wzrost 
- problemy hormonalne
- zmiany skórne
- zmniejsza się odporność

Pamiętaj!
1g tłuszczu - 9 kcal

czwartek, 27 listopada 2014

Zupa krem z cukinii

Cukinia - niskokaloryczne i zdrowe warzywo, które bardzo lubię. Mogę ją przygotowywać we wszystkich możliwych przypadkach, jeśli chodzi o gotowanie. Tym razem przygotowałam smaczną, rozgrzewającą zupę krem. :)



Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • bulion drobiowy (seler, pietruszka, marchewka, 2 skrzydełka z kurczaka 
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, warzywko lub jarzynka, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy
  • kiełki brokułu

Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy bulion. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Skrzydełka myjemy. Wszystko wrzucamy do wody. Cukinie i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę obieramy. Cebulę przypalamy na palniku kuchennym, a następnie z posiekanym czosnkiem i ziemniakami wrzucamy do bulionu. Jeśli warzywa z bulionu będą miękkie wrzucamy cukinię i gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy przyprawy i jeszcze gotujemy ok. 2-4 minut. Następnie wyjmujemy skrzydełka, całość miksujemy na gładki krem. Do dekoracji podajemy kiełki brokułu.

Smacznego!


wtorek, 25 listopada 2014

Jedno-porcjowy Tofurnik

Każdemu przychodzi taka ochota, żeby zjeść coś słodkiego, a na dodatek na ciepło, bo przecież rozpoczął się sezon zimowy. W zapasie miałam tofu z którego wyczarowałam szybki i smaczny Tofrunik dosłownie na jeden kęs!



Składniki:

  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka budyniu bez cukru np. śmietanowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3-4 łyżki mleka lub wody
  • kilka kropelek aromatu pomarańczowego

Sposób przygotowania:
Łączymy i mieszamy wszystkie składniki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 40 minut.

Smacznego!