poniedziałek, 26 maja 2025

Zupa krem z białych szparagów, batata, marchewki, pietruszki i serc drobiowych

Pełnowartościowa zupa, którą przygotuje się w niemal trzydzieści minut! W roli głównej białe szparagi od Szparag z Wielkopolski!



Składniki:
  • 100 g serc drobiowych
  • 200 g szparagów białych
  • 200 g batatów
  • 100 g marchewki
  • 50 g pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe
  • 600 ml wody 

Sposób przygotowania:
Do zimnej wody wrzucić serca drobiowe - gotować ok. 5 minut. Następnie wrzucić umyte, obrane i pokrojone na mniejsze porcje wszystkie warzywa - gotować ok, 15 minut. 10 minut przed końcem gotowania dodać przyprawy. Po upływie czasu z zupy wyjąć ziela angielskie i liście laurowe. Następnie lekko ostudzoną zupę zblendować na gęsty, gładki krem.

Smacznego! 

niedziela, 25 maja 2025

piątek, 23 maja 2025

Współpraca z "Szparag z Wielkopolski"

"Szparag z Wielkopolski" to gospodarstwo rolne znajdujące się w województwie Wielkopolskim. Wspomniane gospodarstwo rolne jest prowadzone przez Henryka Kąckiego oraz jego rodzinę z wykorzystaniem 100-letnich rodzinnych doświadczeń w produkcji oraz uprawie szparag. Od 1990 roku rodzina podjęła decyzje w pełni wyspecjalizowaniu się w produkcji szparaga.  


Blog po raz kolejny nawiązał współpracę z niniejszym gospodarstwem. W paczce znalazło się:




Zapraszam do zakupów!
Już wkrótce na blogu pojawią przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów!

czwartek, 22 maja 2025

Krewetki w maślano-czosnowym sosie oraz mieszanką warzyw i boczniakami

Wykwinty obiad z wykorzystaniem krewetek w sosie maślano-czosnkowym od Primefrost - dlaczego nie?! Z dodatkiem mieszanki warzyw oraz boczniaków do istna rozpusta! 



Składniki:

Sposób przygotowania:
Na patelnię wrzucić krewetki, mieszankę warzyw oraz umyte i pokrojone boczniaki. Dodać przyprawy. Całość smażyć 8-10 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!