wtorek, 17 maja 2022

Tarta z musem jabłkowo-bananowym

Jabłko i banan tworzą doskonały duet! Jako mus w tarcie to poezja!

Składniki:

Tarta

  • 2 jaja
  • 50g erytrytolu
  • 100g oleju kokosowego
  • 200g mąki orkiszowej
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850
  • szczypta proszku do pieczenia

Mus

  • 160g obranego i pokrojonego jabłka
  • 120g banana bez skórki
  • 10g erytrytolu
  • 50ml wody

Sposób przygotowania:
Tarta
Do miski wsypać mąkę, dodać zimny olej kokosowy, oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia. Całość szybko zagnieść i schować do zamrażalnika na ok. 20 minut.

Mus
Między czasie kiedy spód do tarty się chłodzi, należy przygotować mus. Do garnka wrzucić pokrojone jabłko i rozgniecionego banana. Dodać erytrytol oraz wodę. Całość prażyć do uzyskania gęstego musu.

Po upływie czasu z zamrażalnika wyjąć spód do tarty. Przełożyć go do natłuszczonej formy i dokładnie rozprowadzić. Na powierzchnię wyłożyć mus. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

2 komentarze: