photo © WeHeartIt
niedziela, 18 stycznia 2015
sobota, 17 stycznia 2015
Tortellini z warzywami
Kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad. Całość zajmuję ok. 10 minut, ale syci na bardzo długo. Zachęcam do skorzystania z przepisu. :)
Składniki:
Składniki:
- 125g tortellini (przed ugotowaniem)
- 1 porcja mrożonych warzyw po włosku
- olej lub oliwa z oliwek
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Tortellini gotujemy według instrukcji z opakowania (ja gotowałam krócej, gdyż miałam mniejszą porcję). Mrożone warzywa po włosku dusimy na oleju z przyprawami, będą miękkie i usmażone. Tortellini i warzywa podajemy od razu.
Smacznego!
czwartek, 15 stycznia 2015
Siemię lniane - właściwości
Każdy organizm powinien przyjmować zdrowe tłuszcze, które znajdują się m.in w małych, niewinnych ziarenkach, a mianowicie - siemię lniane. Poniżej wymienię kilka najważniejszych wartości nasion lnu.
Co zawiera?
Co zawiera?
- bardzo dużo kwasów tłuszczowych omega-3
- witaminę E
- białko
- cynk
- potas
Jakie ma właściwości?
- osłania przewód pokarmowy
- wydziela śluz, jeśli zalejemy nasiona wrzącą wodą
- ułatwia zaparcia
- jest środkiem lekko przeczyszczającym
- zapobiega miażdżycy
- świetnie wygładza skórę
- sprawia, że paznokcie szybciej rosną, są mocne i lśniące
Poza samami ziarenkami zaleca się picie oleju lnianego, który również jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, ale również w omega-6. Najprostszym rozwiązaniem zużywania oleju jest dodawanie go do różnorodnych potraw m.in: sałatek, kasz czy ryb. Olej lniany posiada duże ilości NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Obniża poziom złego cholesterolu (LDL), zapobiega chorobom serca, wzmacnia system odpornościowy.
Jak stosować siemię lniane na co dzień?
Moją najprostszą i najszybszą metodą jest wzięcie 1 łyżki nasion i zalanie 1 szklanką wrzącej wody. Zostawić na całą noc, wypić na drugi dzień lekko rozgryzając, gdyż zbyt duża ilość może zatkać jelita i w ten sposób powstają zaparcia.
Inne osoby stosują siemię w taki sposób, że gotują 1-2 łyżki w garnku z ok. 1,5 szklanki wody przez ok. 15 minut. Następnie miksują to i jedzą jako kleik.
W taki sposób zaobserwowałam u siebie szybszy wzrost włosów i paznokci. Stały się mocniejsze i lśniące.
wtorek, 13 stycznia 2015
Parówki sojowe z kaszą jaglaną i fasolką
Czasami zdarza mi się, że nie mam czasu na pełnowartościowy i zdrowy obiad, więc sięgam coś na szybkiego. Parówki, kasza, która była ugotowana wcześniej i fasolką - tworzą niezłe trio. Syte i pyszny posiłek, a na dodatek robi się go błyskawicznie. :)
Składniki:
Składniki:
- 2 parówki sojowe classic
- 1/4 opakowania mrożonej fasolki
- 1/4 ugotowanej kaszy jaglanej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy parówki. Gotujemy ok. 5 minut, aby były ciepłe. Na patelni z olejem wrzucamy mrożoną fasolę i dusimy pod przykryciem, aż się rozmrozi. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane parówki przekładamy na patelnie i smażymy pod przykryciem ok. 5 minut na małym gazie. W mikrofali podgrzewamy kaszę jaglaną (jesli została wcześniej ugotowana). Usmażoną fasolkę i parówki przekładamy wraz z kaszą jaglaną na talerz. Parówki można polać ketchupem.
Smacznego!
niedziela, 11 stycznia 2015
sobota, 10 stycznia 2015
Zupa krem z selera
Jak ja dawno nie jadłam zup krem z dużą ilością warzyw. Świetnie smakowała mojej mamie, więc warto podzielić się przepisem. Idealna sycąca i ciepła zupka na zimne i ponure zimowe popołudnie.
Składniki:
Składniki:
- 1/2 lub mały seler korzenny
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 średnie ziemniaki
- 1,5-2 litry wody
- 1-2 pałki z kurczaka
- pieprz, jarzynka, ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Do garnka z wodą dodajemy umyte i oczyszczone pałki z kurczaka. Gotujemy ok. 10 minut, a następnie dodajemy warzywa. Jeżeli warzywa będą dosyć miękkie dodajemy pieprz, jarzynkę, ziele angielskie i gotujemy jeszcze ok. 5-8 minut. Wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy. Blindujemy na gęsty krem.
Smacznego!
czwartek, 8 stycznia 2015
Serniczek na zimo na piernikowym spodzie z galaretką
Z rozpoczętym Nowym Rokiem skusiłam się na wykonanie niskokalorycznego serniczka na zimno (ponownie!). Ciasto nie jest, aż tak czasochłonne, ale wymaga cierpliwości. Bardzo smakowało mi jak i rodzinie. :)
Składniki:
Spód:
Ciasto
Składniki:
Spód:
- 10-12 pierników
- 1/4 kostki masła
Ciasto
- 400g jogurtu greckiego
- 1 czubata łyżka żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1-2 krople aromatu pomarańczowego
- garść rodzynek
- garść orzechów ziemnych
Galaretka
- 1 szklanka soku jabłkowego 100%
- 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
Spód
W rondelku rozpuszczamy masło. W blenderze rozkruszamy pierniki na pył. Do miski wsypujemy rozkruszone pierniki i ostudzone i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Ciasto:
Do miski wlewamy jogurt, rozpuszczoną żelatynę i aromat pomarańczowy. Mieszamy i wrzucamy rodzynki.
Do ceramicznego naczynia wyłożonego folią spożywczą przekładamy spód i dokładnie rozprowadzamy i utwardzamy. Następnie wlewamy masę na ciasto. Na wierzch osypujemy orzechami i ziemnymi. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Galaretka
Do rondelka wlewamy sok jabłkowy i mieszamy dotąd, aż się zagotuje. Przelewamy do miseczki. Dodajemy żelatynę i cukier. Mieszamy, aż do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wlewamy masę na galaretkę. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
wtorek, 6 stycznia 2015
Granola - przepis podstawowy
Od dawna chciałam wykonać domowe musli, bo temu ze sklepu w ogóle nie wierzę i omijam szerokim łukiem. Nic prostszego wykonać granolę z swoimi ulubionymi dodatkami!
Składniki:
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki siemię lnianego
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki orzechów ziemnych
- 1/2 szklanki rodzynek
- 3-4 łyżki miodu naturalnego
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy płatki, nasiona słonecznika, siemię lniane, wiórki kokosowe i orzechy. Wszystko mieszamy, dodajemy miód i ponownie mieszamy. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy zawartość i pieczemy przez 20-25 minut w 170 stopniach, mieszając co ok.5-8 minut, ponieważ granola szybko się przypala. Po upieczeniu i wystudzeniu dodajemy rodzynki i mieszamy. Przekładamy do szklanego słoika lub metalowej puszki.
Smacznego!
niedziela, 4 stycznia 2015
sobota, 3 stycznia 2015
Białkowy omlet na słodko
W lodówce zalegały mi białka, więc musiałam w jakiś sposób je wykorzystać. W głowie zaświeciła mi się lampka, aby usmażyć białkowego omleta!
Składniki:
Składniki:
- 4 białka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mleka 2%
Do podania:
- 3 łyżki serka wiejskiego
- 2 łyżki powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem, aż się rozpuści. Do żółtek dodajemy mąkę i miksujemy. Dodajemy mleko i powtarzamy jak poprzednio. Do białek dodajemy masę i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Gotową masę na omlet przelewamy na patelnie z rozgrzanym olejem lub masłem. Smażymy z obu stron, aż do zarumienienia. Usmażony omlet podajemy z serkiem wiejskim i powidłami.
Smacznego!
czwartek, 1 stycznia 2015
Jednoporcjowy serniczek na zimno
Witam w nowym 2015 roku! Nie mogę uwierzyć, że tyle czasu prowadzę bloga... W tym roku chciałabym życzyć pomyślności, wytrwałości, samych sukcesów i dużo szczęścia! Główną postacią postu jest jednoporcjowy serniczek na zimno. Pierwszy raz wykonałam jakiekolwiek ciasto na zimno i to był strzał w dziesiątkę!
Składniki:
Składniki:
- 200g jogurtu greckiego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuścić w wrzącej wodzie i odczekać, aż się ostudzi. Do miski wlewamy jogurt, cukier, ostudzoną żelatynę i aromat pomarańczowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy do miseczki i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)