sobota, 22 listopada 2014

Współpraca z Fitomento.com

Wchodząc na mojego osobistego e-mail'a dostałam wiadomość od osoby ze strony Fitomento.com. Na stronie internetowej można znaleźć wiele ciekawostek na temat aktywności fizycznej i zdrowego odżywiania, a ponadto ułożyć swój własny zestaw ćwiczeń lub po prostu wybrać z gotowych planów treningowych. 



Witryna jest wyposażona w Blog na którym ukazują się wpisy dotyczące wybranych produktów i na temat aktywności fizycznej. W łatwy sposób każda zarejestrowana osoba swobodnie może skomentować dany post i wyrazić opinię na temat co, o tym myśli.



Nowoczesność portalu pozwala komunikować się z innymi osobami poprzez wyszukiwanie swoich znajomych i przesyłanie wiadomości.



Treningi, które znajdują się na stronie, są bogate w bardzo ciekawe i wartościowe ćwiczenia, dzięki którym można zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Za każdy wykonany trening, który wybraliśmy dostajemy punkty za które zdobywamy poziomy i możemy rywalizować się z swoimi znajomymi.


W ramach współpracy z blogiem na stronie zostaną umieszczone moje przepisy i posty dotyczące zdrowego odżywiania i motywacji do treningów.


Zapraszam do odwiedzania portalu i rejestracji. :)

czwartek, 20 listopada 2014

Leczo z wędzoną kiełbaską sojową

Danie typowo wegetariańskie dla miłośników duszonych warzyw z dodatkiem ostrego smaku. Idealne na jesienną-zimową pogodę. W roli głównej kiełbaski sojowe wędzone.



Składniki:
2 porcje

  • 2 kiełbaski sojowe wędzone
  • 1/2 cukinii
  • 1 marchew
  • 1 pomidor
  • 1 papryka czerwona
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, pieprz cayenne 

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach.  Z papryki osuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Pomidora zalewamy wrzątkiem, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cukinię i pieczarki kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelnie wrzucamy marchew, paprykę, cebulę i czosnek i wlewamy ok. 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem, aż będę lekko miękkie. Kolejno dodajemy pozostałe warzywa, kiełbaski sojowe i dodajemy olej. Dusimy, aż wszystko będą miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Smażymy, aż wszystko nabierze smaku i aromatu.

Smacznego!


wtorek, 18 listopada 2014

Współpraca z Polsoja

Wpis dotyczy kolejnej współpracy, którą nawiązałam z firmą Polsoja. Strona internetowa oferuje w produktach dla wegetarian i wegan. Na poniższej fotografii znajdują się produktu, które otrzymałam.


W paczce znajdowało się:
  • parówki sojowe classic
  • parówki sojowe chili
  • parówki sojowe śniadaniowe
  • kiełbaski sojowe wędzone
  • tortellini
  • 2x tofu tradycyjne naturalne
  • 2x tofu tradycyjne wędzone
  • 2x tofu marynowane pasteryzowane
  • vege pasta francuska
  • vege pasta węgierska
  • pasztet sojowy tradycyjny
Z wymienionych produktów postaram się wykonać smaczne potrawy. :)

sobota, 15 listopada 2014

Wrapy z papieru ryżowego

Szybkie drugie śniadanie, obiad czy kolacja? Proponuje najlepsze wrapy z papieru ryżowego. Z jednej strony zdrowe, a z drugiej bardzo sycące. W roli głównej papier ryżowy do Decare.



Składniki:

  • 3 arkusze papieru ryżowego 
  • 1 sznycel z indyka lub niewielka pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mała papryka
  • 3 liści kapusty pekińskiej
  • ketchup
Sposób przygotowania:
Sznycla lub pierś myjemy, oczyszczamy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę lub paski. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Paprykę, myjemy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę lub paski. Z kapusty pekińskiej odcinamy twarde części. W misce mieszamy mięso, marchewkę, paprykę z ulubionymi przyprawami. Smażymy na patelni do zarumienienia mięsa i warzyw. W ciepłej wodzie maczamy arkusze papieru ryżowego. Na desce lub blacie układamy arkusz papieru, nakładamy kapustę pekińską, warzywa i polewamy ketchupem. Zawijamy w jakikolwiek sposób. Następnie wrapy smażymy na  lekko natłuszczonej patelni pod przykrywką, aż do zarumienienia. Wrapy podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego!



czwartek, 13 listopada 2014

Jogurtowy Sernik

Kto by pomyślał, że z jogurtu można upiec sernik? Nazwałabym to pseudo-sernik, gdyż w nim nie ma ani grama sera. W smaku jest bardzo delikatny, aż rozpływa się w ustach. :)



Składniki:

  • 250g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika lub cynamonu
  • aromat waniliowy
  • płatki owsiane

Sposób przygotowania:
Białko ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce dodajemy żółtko, mąkę, jogurt, aromat i przyprawę do sernika lub cynamon. Wszystko dokładnie miksujemy. Do białek dodajemy pozostałą masę i delikatnie mieszamy łyżką. Do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego na dno posypujemy płatkami owsianymi i przelewamy masę. Pieczemy przez ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika serniczek jeszcze trzymamy ok. 10 minut.

Smacznego!


wtorek, 11 listopada 2014

Koktajl z wodą kokosową, jogurtem i jabłkiem

Nie pamiętam kiedy piłam jakikolwiek koktajl. Zdaje mi się, że w wakacje. Szmat czasu... Miałam okazję przetestować wodę kokosową z firmy Decare. Szczerze nie mogę opisać smaku, bo dla każdego może być inny. Najlepiej spróbować! :)



Składanki:

  • 1/2 szklanki wody kokosowej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • jabłko
  • miód (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do pozostałych składników i miksujemy.

Smacznego!


sobota, 8 listopada 2014

Pełnoziarniste lane kluski na napoju sojowym

Idealna propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie z ulubionymi dodatkami. Bajecznie łatwe lane kluski z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej i napoju sojowego od Decare.



Składniki:

  • 1 jajko
  • 2,5 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka napoju sojowego

Sposób przygotowania:
Do miseczki wbijamy jajko, roztrzepujemy. Dodajemy mąkę i dokładnie ubijamy, aby nie było grudek. Konsystencja musi być jak gęsta śmietana (jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę, a jeśli zbyt gęste mleko/wodę). Na gotujący się napój sojowy łyżką dodajemy masę na kluski. Gotujemy, aż do wypłynięcia.

Smacznego!


czwartek, 6 listopada 2014

Sznycel z indyka w sosie Teriyaki z ryżem 3 kolory

Pierwszy wpis z produktami w ramach współpracy od Decare. Proponuję obiad w klimatach typowo dla Bliskiego Wschodu. W rolach głównych ryż 3 kolory oraz sos Teriyaki.



Składniki:

  • 1 sznycel z indyka
  • 50g ryżu 3 kolory (przed ugotowaniem)
  • sos Teriyaki
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie 

Sposób przygotowania:
Ryż wrzucamy na wrzącą osoloną wodę (1,5 szklanki) i gotujemy ok. 40 minut pod przykryciem. Między czasie przygotowujemy sznycla. Myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie i sos Teriyaki. Wkładamy do lodówki na czas gotowania ryżu. Jeśli ryż się ugotuje smażymy sznycla na odrobinie oleju pod przykrycie (ok. 1,5 minuty na jedną stronę). Wszystko podajemy z dodatkiem ogórka konserwowanego.

Smacznego!




wtorek, 4 listopada 2014

Współpraca z DeCare.pl

Kilka dni temu nawiązałam swoją pierwszą współpracę z firmą DeCare.pl. Jest to firma, która specjalizuje się produktami z kuchni Bliskiego Wschodu. Na stronie internetowej można znaleźć m.in: makarony ryżowe, sosy sojowe, napoje ryżowe itp. W poniedziałek dostałam paczkę z produktami, które wymienię poniżej.




W paczce znajdowało się 5 produktów, m.in:
  • ryż 3 kolory (brązowy, czerwony, czarny)
  • papier ryżowy
  • woda kokosowa
  • napój sojowy
  • sos Teriyaka

W najbliższych postach postaram się przygotować danie z przynajmniej jednym produktem.