czwartek, 20 października 2016

Jak wzmocnić odporność na zimę?

Pogoda o tej porze roku jest bardzo kapryśna. Łatwo zdobyć infekcję, a nikt tego nie lubi. Katar, kaszel, ból głowy i gorączka jest największą zmorą dla każdego człowieka. Zamiast spędzać wolnego czasu z przyjaciółmi i znajomymi to spędzamy go w łóżku z kubkiem ciepłej herbaty i torebką lekarstw przy boku.


Jak wzmocnić odporność, aby być cały czas zdrowym?


Śniadanie
Jeśli zjemy śniadanie minimum godzinę po przebudzeniu to sprawiamy, że organizm szybko się rozbudza i jednocześnie rozgrzewa, więc szybko staniemy na nogi.

Naturalne witaminy
Od dziecka wmawiano, że najwięcej witamin mają owoce i warzywa. Otóż to, bo zjadając średnie jabłko lub czerwoną paprykę dostarczamy dla naszego organizmu mnóstwo witamin.

Zdrowe tłuszcze w tabletkach
W sezonie jesienno-zimowym zaleca się korzystanie z witaminy D lub Omega 3 w tabletkach, gdyż w tym sezonie słońce nie syntezuje tak witaminy D jak latem, więc polecam brać witaminy w tabletach!

Dieta bogata w witaminy i tłuszcze
Połączenie marchwi z olejem świetnie się komponuję, gdyż w marchewce jest witamina A, która rozpuszcza się w tłuszczach (A, D, E, K). Ponadto zaleca się jeść ryby bogate w tłuszcze t,j: śledź, makrela i łosoś.

Kasze i ryże na odporność

Ponadto do produktów bogatych w białko i tłuszcze należy jeść węglowodany t.j: kasza gryczana, ryż brązowy czy komosa ryżowa. Wymienione produkty świetnie rozgrzewają, a zarazem zawierają dużo błonnika.

Kiszonki
Latem przygotowujemy przetwory na zimę, są to m.in kiszonki t.j: kiszona kapusta czy ogórki. Zawierają mnóstwo witaminy C, która przede wszystkim odpowiada za odporność.

Naturalne antybiotyki
Czosnek, cebula czy miód są świetnymi naturalnymi antybiotykami, które znakomicie radzą z infekcją organizmu. Ponadto szybko stawiają na nogi!

Wietrzenie pomieszczeń
Najlepiej przed snem i po przebudzeniu należy wietrzyć pomieszczenie. Nadaje to świeżego i rześkiego powietrza, która przyzwyczają i uodparnia organizm od zimna.

Aktywność fizyczna i spacery
Każdy zdrowy człowiek powinien przynajmniej poświęcić 30 minut dziennie dla aktywności fizycznej. Powoduje to, że w organizmie polepsza się krążenie krwi, które umożliwia transport substancji odżywczych, ale również usuwa zbędne produkty szkodzące dla zdrowia.

Sen na zdrowie
Każdy człowiek powinien spać minimum 8 godzin, gdyż podczas snu organizm regeneruje się i odpoczywa po ciężkim dniu.

Zachęcam do odwiedzenia portalu Kobiece Porady, gdzie można znaleźć jeszcze więcej ciekawostek, porad i motywacji!

wtorek, 18 października 2016

Ciasto z ciecierzycą i dynią

Rośliny strączkowe są jedne z moich ulubionych warzyw. Można je przygotowywać na słodko jak i na słono. Byłam ciekawa połączenia ciecierzycy i dyni. Smak wyszedł specyficzny dla ciast z strączkami, dynia nadała znakomitego koloru, a za sprawą cukru brązowego wypiek zyskał słodki smak.



Składniki:

  • 1 puszka opłukanej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki  puree z dyni
  • 6 łyżek cukru brązowego
  • 2 jajka
  • aromat śmietankowy

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. miksujemy na gęstą masę. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

czwartek, 13 października 2016

Zupa pomidorowo-dyniowa z ryżem

Bardzo chętnie wykorzystuję dary lata i jesieni. Uwielbiam dania na ciepło, które bardzo ogrzeją organizm z chłodnego powietrza będącego dworze. Mam kilka dań, które zajmują moją listę numer ... . Po raz kolejny przedstawiam barwną zupę, tym razem z pomidora i dyni.



Składniki:

  • 2 pomidory 
  • 1/2 szklanki puree z dynii
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 2 łyżki suchego ryżu białego
  • 1 marchew
  • 1/4 pietruszki
  • kawałek selera
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz czarny ziarnisty, suszone pomidory, szczypta pieprzu cayenne, jarzynka bez soli
  • 2l wody

Sposób przygotowania:
Do garnka z zimną wodą wrzucamy umyte skrzydełka. Czekamy, aż się zagotuję, Międzyczasie obieramy, kroimy w słupki i myjemy warzywa. Do gotującej się wody dodajemy przepłukany ryż i warzywa wraz z puree z dyni. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy. 

Smacznego!

wtorek, 11 października 2016

Ciasto z batatów

Kto by pomyślał, że można upiec ciasto z warzywa? W roli głównej słodki i dostojny batat, który jest kuzynem ziemniaka. Ostatnio wyczarowałam bardzo słodkie i zarazem sycące ciasto z batatów. Polecam!



Składniki:

  • 500g batatów
  • 2 jajka
  • 7 łyżek ksylitolu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej 

Sposób przygotowania:
Bataty obieramy, myjemy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości (ok.15 minut). Między czasie w blenderze ucieramy jajka z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia, cynamon i oba rodzaje mąk. Wszystko ponownie blendujemy. Kolejno dodajemy ugotowane i ostudzone bataty. Całość blendujemy na gładką masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

czwartek, 6 października 2016

Muffiny dyniowe

Sezon jesienny rozpoczął się na dobre. Opadające z drzew różnokolorowe liście, silny wiatr i deszcz. Pomiędzy nimi ukrywa się bogactwo i urodzaj - dynia. Można ją przygotować na słodko jak i słono. W tym wydaniu przygotowałam słodki deser, a mianowicie muffiny z dynią.



Składniki:
12 sztuk

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 banan
  • 2,5 szklanki mąki owsianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka octu jabłkowego (można ominąć)


Sposób przygotowania:
Dynię kroimy na mniejsze porcję, obieramy i myjemy. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Następnie studzimy i blendujemy na gęste puree.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, ocet jabłkowy, i pozostałe suche składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec do masy dodajemy puree z dyni. Całość mieszamy łyżką. Masę przelewamy do papierowych papilotek. Muffiny pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!