wtorek, 18 sierpnia 2015

Zupa brokułowa

W lodówce zalegał mi brokuł, więc nie wiedziałam jak go wykorzystać. Szybkim i prostym sposobem jest po prostu zupa..!



Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1/2 średniej marchewki
  • 1/4 pietruszki
  • plaster selera
  • 1 średni ziemniak
  • susz warzywny
  • przyprawy: pieprz, warzywko, liść laurowy, 2 ziela angielskie
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • woda

Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuję. Wrzucamy skrzydełka i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Następnie dodajemy obrane, umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka. Gotujemy ok. 5 minut. Kolejno dodajemy umytego i podzielonego na mniejsze różyczki brokuła. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy.

Smacznego!

sobota, 15 sierpnia 2015

Jogurtowe ciasto z śliwkami

Sezon na śliwki dopiero się rozpoczyna, a ja postanowiłam upiec szybkie i smaczne ciasto z śliwkami. Jest bardzo wilgotne i dość ciężkie, dzięki soczystemu sokowi z owoców. :)



Składniki:

  • 1 szklanka przesianej mąki pszennej graham T1850
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 200g jogurtu naturalnego
  • aromat waniliowy
  • 6 śliwek 

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie miksujemy - tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do natłuszczonego naczynia. Na wierzch układamy umyty, osuszone i pokrojone na połówki śliwki do góry wierzchem. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 


Skorzystałeś(aś) z mojego przepisu? Jeśli TAK, prześlij mi zdjęcie na adres e-mail (aagnikowaa@gmail.com) lub w prywatnej wiadomości na facebooku
Od taguj na Instagramie #truskawkowafiestaprzepisy.

czwartek, 13 sierpnia 2015

Placuszki z cukinii i marchewki

Jest już kilka przepisów na blogu z placuszkami z cukinii, ale te są w nieco innej wersji. Mianowicie z dodatkiem startej marchewki. Bardzo delikatne i idealne w smaku!



Składniki:
  • 250g cukinii (po obraniu)
  • 1 marchewka 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej graham T1850
  • przyprawy: jarzynka, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, czosnek granulowany 

Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy i oczyszczamy z ziaren. Marchew również obieramy i myjemy. Warzywa ścieramy na tartce o grubych oczkach. Cukinię solimy i odstawiamy na kilka minut, następnie odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy jajko, przyprawy i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Po usmażeniu placuszki nakładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z łuszczu.

Smacznego!