środa, 15 lipca 2015

Pełnoziarniste pierogi z jagodami i twarogiem

Sezon na jagody w końcu się rozpoczął, więc można przygotować wiele pożywnych dań. Prezentuję pełnoziarniste pierogi z jagodami i twarogiem. :)



Składniki:
6-7 pierożków
Ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
  • woda
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól
Farsz:

  • 2-3 łyżki jagód
  • 2 łyżki twarogu pełnotłustego 
  • cukier trzcinowy

Sposób przygotowania:
 Dokładnie oczyszczone i umyte jagody posypujemy cukrem i odstawiamy, aby puściły soki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, olej, sól i wodę. Mieszamy i formujemy dotąd, aż powstanie normalne ciasto na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy podsypując mąkę, aby ciasto nie kleiło się do wałka. Za pomocą szklanki o ostrych krawędziach formujemy ciasto na pierożki.

Do jagód dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na ciasto i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania się nie rozwaliły.

Do gotującej  i osolonej wody wrzucamy pierogi. Pierogi powinny się gotować jeszcze ok 2-3 od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierożki podajmy z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!


sobota, 11 lipca 2015

Leczo z makaronem penne

Przez kilka dni mam dosłownie "fazę" na makarony. Prawie każdego dnia zjadam jego porcję. W letnim nastroju przygotowałam warzywne leczo, idealne na słoneczne dni. :)



Składniki:

  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 pomidor
  • 1/4 czerwonej lub żółtej papryki 
  • 1 średnia marchewka 
  • 2 średnie pieczarki 
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: pieprz cayenne, pieprz, zioła prowansalskie, koperek  
  • 50g makaronu penne
  • olej
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew obieramy, a pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy pokrojoną cebulę. Czekamy, aż się zeszkli i dodajemy pozostałe warzywa. Dolewamy trochę wody i nakrywamy przykrywą, aby wszystko się dusiło. Jeśli woda odparuje dolewamy kolejną, aż do miękkości warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Smażymy jeszcze przez chwilę. Gotowe danie przekładamy na ugotowany makaron.

Smacznego!

czwartek, 9 lipca 2015

Makaron spaghetti z czerwoną soczewicą i pomidorami

Co tu dużo pisać. Smaczne i szybkie danie w letnie dni. :)



Składniki:

  • 50g makaronu spaghetti
  • 3 łyżki soczewicy
  • 1 duży pomidor
  • kilka czarnych oliwek
  • ketchup - opcjonalnie
  • przyprawy: sól morska, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie 
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości na małym gazie. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy umytego i pokrojonego pomidora. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę. Dodajemy wszystkie przyprawy i ewentualnie ketchup. Wszystko przekładamy na talerz. Dodajemy oliwki.

Smacznego!