czwartek, 23 kwietnia 2015

Dlaczego warto pić mleko?

Służy nam niemal od niemowlaka, który dawał nam pierwszy pokarm. Najpopularniejsze jest te - krowie, które jest najłatwiej nam dostępne. Jest wiele sprzeczań dotyczących jego picia, ale zawsze ma swoje dobre zalety.



Dlaczego mleko jest dla nas ważne?

  • źródło białka
  • wapń - buduje kości i zęby
  • tłuszcze - nawilża skórę, zapobiegają parowaniem wody z organizmu 
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) - działają przeciwzapalnie, regulują cholesterol
  • kwas mlekowy - poprawia stan skóry, wzmacnia odporność, reguluję przemianę materii 
  • witamina A - odżywia i chroni skórę 
  • witamina B12 - niezbędna do produkcji czerwonych krwinek 

Najważniejsze właściwości mleka:
  • zapobiega powstawaniu osteoporozy
  • chroni przed nowotworami 
  • pomaga w przemianę materii (białko szybciej się trawi)

Co robić, jeśli jest się uczulonym na laktozę?
Zastąpić krowie mleko roślinnym np. sojowym, ryżowym, migdałowych czy kokosowym. Najprostszym sposobem jest namoczenie ziaren w wodzie przez kilka godzin. Następnie zblędowanie ich i przecedzenie przez gazę. 

Jakie są rodzaje mleka?

Mleko pasteryzowane - podgrzewane do 90 stopni w celu usunięcia chorobotwórczych bakterii znajdujących się mleku.

Mleko UHT - mleko pasteryzowane przez wysoką temperaturę. Ogrzewa się je do 135-150 stopni przez natychmiastowe schłodzenie. Takie mleko jest zdolne do długotrwałego spożycia (jeśli jest zamknięte).

Mleko w proszku - powstaje przez odparowanie surowego w mleka w wyparkach, a następnie osuszeniu, 

Mleko smakowe - mleko pasteryzowane z dodatkami smakowymi np. truskawkowe, waniliowe lub czekoladowe. 


wtorek, 21 kwietnia 2015

Ciasto z ciecierzycy

Kontakt z tą rośliną miałam właśnie pierwszy raz jak zrobiłam to ciasto. Moi domownicy w ogóle nie pomyśleli, że z tego można cokolwiek zrobić, a tu ba! Jednak można! Zachęcam to upieczenia takiej smacznej i prostej przekąski. ;)



Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy 
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego 
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • aromat waniliowy 

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę płuczemy na sitku pod zimną wodą. Następnie blendujemy w malakserze. Kolejno dodajemy pozostałe składniki i ponownie blendujemy. Przekładamy do natłuszczonej blaszki lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

sobota, 18 kwietnia 2015

Jakie produkty powinno się jeść wiosną?

Wiosna jest porą roku, gdzie wszystko budzi się do życia. Zwierzęta, rośliny, a nawet ludzie budzą się z zimowego snu... Każdy jest ospały, brak mu sił i energii. Nie wiadomo co jeść, aby wszystko wróciło do formy przed zimą.



Jakie produkty powinnyśmy zacząć jeść wiosną?

  • nowalijki - wiosenne owoce i warzywa m.in sałata, rzodkiewka, marchewka czy kapusta
  • białko - nabiał, rośliny strączkowe, chude białe i czerwone mięso
  • węglowodany - płatki owsiane, pieczywo żytnie i pełnoziarniste, kasze 
  • tłuszcze - oliwki, oliwa z oliwek, awokado, tłuste ryby np. łosoś
  • świeże soki owocowo-warzywne np. marchwiowy-jabłkowy, jarmuż-banan
  • suplementy diety m.in tran, omega-3, magnez, żelazo

O czym należy pamiętać?
  • dzień zacząć od pełnowartościowego śniadania np. owsianka, jajecznica, omlet
  • pić 1,5-2l niegazowanej wody
  • regularność posiłków co 2-3 godziny 4-5 razy dziennie
  • kolacja 2-3 godziny przed snem
  • aktywność fizyczna m.in jazda na rowerze, bieganie, aerobik, zumba