photo © WeHeartIt
niedziela, 28 grudnia 2014
sobota, 27 grudnia 2014
Oczyszczanie organizmu po świętach
Święta, święta i po... Większość z nas (zapewne prawie wszyscy) w ten wyjątkowy czas pozwoliło sobie na małe "obżarstwo". Takie święta są tylko dwa razy w roku (licząc Wielkanoc), więc można sobie pozwolić z jedzeniem, ale czasami to nawet za dużo. Świąteczne przejedzenie źle nam sprzyja przez kolejne dni. Jeśli chcesz oczyścić i pozbyć się nie chcianych toksyn, które znajdowały się w jedzeniu - polecam przeczytanie całego wpisu. :)
Najlepiej wpić szklankę przegotowanej wody z cytryną, która pozwala na szybszy metabolizm i trawienie posiłków w ciągu najbliższego dnia. Również woda z cytryną działa odkwaszająco i oczyszczająco. Zaleca się wypicie 2,5 - 3 l płynów w ciągu dnia w ten sposób organizm jest nawodniony przez cały czas.
Najlepszy zamiennik kolorowych i gazowanych napojów. Zielona herbata świetnie oczyszcza organizm z pestycydów, konserwantów i barwników, które znajdują się w żywności.
Zawierają błonnik, który działa jak "odkurzacz" w naszym organizmie. Świetnie oczyszcza ze złych toksyn, a pestki, które znajdują się w środku zawierają witaminę B17, która hamuje rozwój raka. TAK! Zjadamy cały owoc, pozostawiając tylko ogonek. :)
Jest uznawana za najzdrowszą kaszę na świecie. Jest zasadotwórcza i łatwo odkwasza organizm. Nie zawiera glutenu, więc śmiało mogą ją spożywać osoby, które są wrażliwe na gluten.
W procesie fermentacji mlekowej powstają bakterie kwasu mlekowego, które odbudowują florę jelita. Świetnie oczyszcza organizm. Jeśli nie przepadacie za smakiem jogurtu można dodać płatki owsiane czy owoce, aby wzbogacić smak.
W smaku, są może nie najlepsze, ale działają cuda! Zawiera mnóstwo chlorofilu, który znajduję się w zielonych owocach i warzywach, który zawiera pożyteczne witaminy i minerały.
Zawierają dużą ilość białka, które również oczyszcza organizm z toksyn. Białko znajduje się m.in: wędliny i mięso drobiowe, chuda wołowina, mleko i produkty mleczne; warzywa: soja, fasola szparagowa, brokuły; orzechy m.in włoskie
Nisko kaloryczne, zawierają dużo wody. Najlepiej dodawać je do każdego posiłku. Są to m.in: brokuły, marchewka, seler naciowy czy rzodkiewka.
Minimum 30 minut dziennie. Ruch w prowadzeniu zdrowego życia jest najważniejszy. Jego główną rolą jest zwiększenie metabolizmu oraz utrzymanie szczupłej sylwetki. Długi spacer na świeżym powietrzu, bieganie czy jazda na rowerku - najlepszy wróg spalania tłuszczu.
Po spotkaniach rodzinnych, jeśli dokucza ból głowy czy bezsenność, najlepszym rozwiązaniem jest długa kąpiel przy świecach... Do wanny z wodą zaleca się dodać olejki eteryczne, które działają odprężająco i uspokajająco.
Jak oczyścić swój organizm po świętach?
1. Woda z cytryną
2. Zielona herbata
3. Jabłka
4. Kasza jaglana
5. Jogurt naturalny
6. Zielone koktajle
7. Chude mięso i nabiał
8. Warzywa
9. Ruch
10. Relaks
photo © GOOGLE
środa, 24 grudnia 2014
niedziela, 21 grudnia 2014
sobota, 20 grudnia 2014
Sojowe parówki w cieście francuskim
Od czasu do czasu nie zaszkodzi jak zjemy małe grzeszki, które pocieszą nasze podniebienie. W mojej lodówce wygrzebałam parówki sojowe i ciasto francuskie i od razu wiedziałam co z nimi zrobię. :)
Składniki:
2 porcje
Składniki:
2 porcje
- 4 parówki sojowe chili
- 4 kwadraty ciasta francuskiego
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
- mleko
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W ciasta francuskiego wycinamy nożem kwadraty o mniejszej szerokości niż parówki. Następnie smarujemy je po 1 łyżeczce musztardy, kładziemy parówki i zawijamy w rulon. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch mlekiem, aby danie było rumiane. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
czwartek, 18 grudnia 2014
Wegańskie kukurydziane placuszki
Po raz pierwszy wykonałam w stu procentach wegański posiłek, czyli niczego nie użyłam pochodzenia zwierzęcego. Wszystko wyszło jak zaplanowałam! Przedstawiam 100% wegańskie kukurydziane placuszki. :)
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 100ml mleka roślinnego
- 2 łyżki puree z dyni
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mielonego siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody
Sposób przygotowania:
Siemię lniane zalać wrzącą wodą i wymieszać. Do miski dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Smażyć na lekko natłuszczonej patelni.
Smacznego!
wtorek, 16 grudnia 2014
Bożonarodzeniowe pierniczki
Święta coraz bliżej, więc pora upiec domowe i zdrowe pierniczki bożonarodzeniowe. Przepis wzięłam z głowy, ale wyszły naprawdę bardzo smaczne!
Składniki:
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej graham typ 1850 + do posypania
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąk, sodę, przyprawę do piernika. W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem, lekko schładzamy i dodajemy do suchych składników. Wbijamy jajko i oddzielone żółtko. Wszystko powoli mieszamy i dolewamy stopniowo mleko. Jeśli ciasto będzie się kleiło podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje, rozwałkowujemy i podsypujemy mąką. Z foremek wykonujemy kształtne pierniczki. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy pierniczki. Pieczemy w 180-190 stopniach przez ok. 10-12 minut, aż spód pierników będzie lekko rumiany.
Smacznego!
niedziela, 14 grudnia 2014
Subskrybuj:
Posty (Atom)