sobota, 28 lutego 2015

Pstrąg łososiowy na parze z kaszą gryczaną i warzywami

Ryby i kaszę często lubię jeść. Idealne połączenie na bardzo szybki i smaczny obiad, który robi się w niecałe 15 minut. :)



Składniki:

  • 80g płatu z pstrąga łososiowego
  • pieprz cytrynowy
  • przyprawa do ryb
  • 3 łyżki kaszy gryczanej ugotowanej
  • 150g warzywne trio mrożone
  • 4 czarne oliwki

Sposób przygotowanie:
Rybę dzielimy na mniejsze porcje. Myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy z obu stron pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu rybę wraz z warzywami parujemy przez 10-12 minut. Po przyrządzeniu podajemy z kaszą gryczaną i pokrojonymi oliwkami.

Smacznego!

czwartek, 26 lutego 2015

Słodka zupa wielowarzywna

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy! Mogę zjadać je codziennie, ponieważ są nisko kaloryczne i zdrowe. Czuję, że w tym sezonie będzie dominował batat. Zupa jest lekko pikantna, a zarazem słodka przez krewnego ziemniaka. Bardzo polecam do wykonania. :)



Składniki:

  • 1/2 średniego batata
  • 1 duża marchew
  • 1/2 pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/4 młodej kapusty
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 skrzydełko z kurczaka
  • pieprz cytrynowy
  • mielona ostra papryka
  • sól
  • jarzynka bez dodatku soli
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 500ml wody

Sposób przygotowania:
Batata, marchew i pietruszkę, obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Kapustę szatkujemy, seler naciowy kroimy w kostkę - wszystko myjemy. Skrzydełko myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Po około 25 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy jeszcze 5 minut.

Smacznego!

wtorek, 24 lutego 2015

Hodowla kiełków - krok po kroku

Od dłuższego czasu samodzielnie postanowiłam wyhodować własne kiełki. Zaoszczędziłam pieniądze i nauczyłam się większej odpowiedzialności i doświadczenia. Trzeba dużej cierpliwości ,ale zawsze warto spróbować. ;)

Dlaczego warto jeść kiełki?

  • zawierają duże ilości błonnika
  • zawierają witaminy z grupy A, B, E, D
  • witaminę C
  • żelazo
  • magnez
  • cynk
  • wapń

Co będzie potrzebne do hodowli kiełków?
  • 1l słoik
  • gaza
  • gumka recepturka
  • letnia przegotowana woda
  • 2 paczki dowolnych kiełków (dostępne są w sklepach z zdrową żywnością lub w dużych marketach)

Hodowla:

Dzień pierwszy

Do słoika wsypujemy kiełki i zalewamy letnią przegotowaną wodą. Nakładamy gazę i gumkę recepturkę. Odstawiamy na noc.

Dzień drugi

Następnego dnia odlewamy wodę i przepłukujemy kiełki. Odstawiamy w zacienione miejsce, aby nasionka nie miały kontaktu ze słońcem. Czynność powtarzamy wieczorem.

Dzień trzeci, czwarty, piąty, szósty



Powtarzamy czynności przez kolejne dni, aż nasiona zaczną kiełkować. 

Jak można je jeść?
Kiełki można jeść ze wszystkim i do wszystkiego. Ja osobiście używam ich do kanapek, sałatek i innych zdrowych przekąsek.

Powodzenia!