sobota, 31 stycznia 2015

Gotowany filet z piersi kurczaka w ziołach z warzywami

Pełnowartościowy posiłek to podstawa każdego zdrowego człowieka. Każdego dnia kombinuję z różnorodnym jedzeniem, które zaspokoi mój głód na długo. W tym wydaniu gotowany filet z piersi kurczaka z mnóstwem warzyw.



Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • 100g mrożonego trio warzywne
  • 50g mrożonej fasolki szparagowej
  • 3 plasterki dojrzałego awokado
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy, osuszamy i posypujemy ziołami prowansalskimi i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Do gotującej się wody wrzucamy filet i gotujemy ok. 8-10 minut (zależy od wielkości mięsa). W oddzielnym garnku na rozetce specjalnej do gotowania na parze wrzucamy warzywa i gotujemy na al dente (ok.5 minut). Awokado kroimy na plasterki. Ugotowany filet z kurczaka i warzywa przekładamy na talerz. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek.

Smacznego!


czwartek, 29 stycznia 2015

Zupa krem pomidorowo-dyniowa

Zimą najlepsze jak dla mnie, są zupy, które w swoim składzie mają bardzo dużo warzyw, a na dodatek wszystko jest zmiksowane. Od kilku tygodniu zalegała dynia, więc tylko musiałam dokupić pomidory i pozostałe warzywa. ;)



Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 2 skrzydełka z kurczaka 
  • pieprz, sól, jarzynka, papryka ostra, 
  • 3-4 ziela angielskie 
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • woda 

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrzydełka myjemy i dodajemy do garnka z warzywami. Całość zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości warzyw. Kilka minut przed ugotowaniem zupy dodajemy koncentrat, pomidory z puszki i przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Następnie wszystko miksujemy na gęsty krem.

Smacznego!

wtorek, 27 stycznia 2015

Zupa krem z marchewki

Marchewkę mogę zjadać kilogramami. Za jej wartościowe właściwości bardzo ją cenię, więc postanowiłam zrobić pełnowartościową zupę, która znakomicie rozgrzewa i syci na długo. :)



Składniki:

  • 4 średnie marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 małe ziemniaki 
  • 1 skrzydełko z kurczaka
  • pieprz
  • papryka ostra mielona
  • jarzynka
  • liść laurowy 
  • 2 ziela angielskie 
  • 1,5l wody
  • kiełki rzodkiewki

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrzydełko myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Kiedy warzywa będą stawać się miękkie dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Po upływie czasu z zupy wyjmuje ziele angielskie, liść laurowy i skrzydełko. Całość miksujemy na gęsty krem. Do podania polecam kiełki rzodkiewki.

Smacznego!