środa, 24 grudnia 2014

Życzenia bożonarodzeniowe

Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę

WESOŁYCH ŚWIĄT I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!

sobota, 20 grudnia 2014

Sojowe parówki w cieście francuskim

Od czasu do czasu nie zaszkodzi jak zjemy małe grzeszki, które pocieszą nasze podniebienie. W mojej lodówce wygrzebałam parówki sojowe i ciasto francuskie i od razu wiedziałam co z nimi zrobię. :)



Składniki:
2 porcje 

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W ciasta francuskiego wycinamy nożem kwadraty o mniejszej szerokości niż parówki. Następnie smarujemy je po 1 łyżeczce musztardy, kładziemy parówki i zawijamy w rulon. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch mlekiem, aby danie było rumiane. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.

Smacznego!


czwartek, 18 grudnia 2014

Wegańskie kukurydziane placuszki

Po raz pierwszy wykonałam w stu procentach wegański posiłek, czyli niczego nie użyłam pochodzenia zwierzęcego. Wszystko wyszło jak zaplanowałam! Przedstawiam 100% wegańskie kukurydziane placuszki. :)



Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 100ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonego siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody 

Sposób przygotowania:
Siemię lniane zalać wrzącą wodą i wymieszać. Do miski dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Smażyć na lekko natłuszczonej patelni.

Smacznego!