czwartek, 4 grudnia 2014

Owsianka - jedzenie wszechczasów

Od dziecka zmuszano Was, aby zjeść owsiankę na śniadanie? Pospolite płatki owsiane z mlekiem, jednym słowem pisząc - papka pełna zdrowia. Czas i pora zmienić ten nie smak z dzieciństwa i powrócić do zjadania owsianki na pierwsze śniadanie.



Co zawiera owsianka?
  • witaminy z grupy B, PP, A
  • bogata w białko, tłuszcze i węglowodany
  • błonnik
  • magnez i żelazo
  • kwasy tłuszczowe (NNKT)
  • kwas foliowy
Co nam daje owsianka?
  • bardzo syta - sprawia, że nie odczuwamy głodu przez 3-4 godziny
  • błonnik działa jak miotełka, która oczyszcza jelito grube i wzmacnia układ odpornościowy
  • obniża poziom złego cholesterolu (LDL)
  • zapobiega powstawianiu zakrzepów 
  • obniża wysokie ciśnienie krwi
  • poprawia kondycje skóry, w ten sposób staje się bardzo gładka i nie pojawiają się pryszcze i zaskórniaki 
  • włosy stają się mocne i bardzo lśniące 
  • pomaga w odchudzaniu

Owsianka zawiera same zalety! Jest to zdrowy posiłek, który zastępuje faszerowanie się tabletkami. Sama mogę z doświadczenia napisać, że:
- moja skóra na twarzy stała się bardzo gładka i błyszcząca
- stan włosów stanowczo się poprawił, mniej wypadają i szybciej rosną
- paznokcie przestały się łamać i rozdwajać
- brwi i rzęsy stały się jeszcze bardziej gęstsze i ciemniejsze
- nie jestem głodna na ponad 3 godziny 

Jak sprawić, aby owsianka była bardzo smaczna?

Najprostszym i najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie jej na mleku - najlepiej 2%. Dodać swoje ulubione owoce np. jabłko, banan i wzbogacić ją w przyprawy: cynamon lub imbir, które sprawiają aromat. Jeśli chcemy, aby posiłek był jeszcze bardziej zdrowszy dodajmy do niej domowe masło orzechowe i naturalny miód.

Życzę powodzenia i smacznego!

wtorek, 2 grudnia 2014

Pszenno-gryczane pierogi z wędzonym tofu i dynią

Po raz pierwszy wykorzystałam mąkę gryczaną i wędzone tofu. Wszystko spisało się idealnie! Nie spodziewałam się takiego wynalazku, a jednak trzeba ryzykować i poznawać nowe smaki! :)



Składniki:
18-20 pierożków
Ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 + do posypywania
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki ciepłe wody
  • sól
Farsz:

Sposób przygotowania:
Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąki. Dodajemy żółtko oraz stopniowo dolewamy ciepło wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy podsypując mąką. Gotowe ciasto odkładamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło. 

Do głębokiego talerza dodajemy wędzone tofu, rozgniatani je widelcem. Kolejno dodajemy puree z dyni, posiekany ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko mieszamy. 

Ciasto rozwałkowujemy wałkiem i posypujemy mąką, aby się nie kleiło i nie przywierało. Ciasto powinno być cienkie (ok. 5mm). Szklanką o ostrych krawędziach formujemy koła. Po ok. 1 łyżeczce na jednego pierożka nakładamy farsz i bardzo dokładnie zlepiamy. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Gotujemy ok. 2-3 minut (w zależności od wielkości) od wypłynięcia.

Smacznego!




sobota, 29 listopada 2014

Tłuszcze - znaczenie i właściwości

Bardzo, bardzo dawno na lekcji biologi miałam temat dotyczący tłuszczów. Poniżej rozszerzę wiedzę na ich temat.


Tłuszcze (lipidy) - są to związki organiczne o bardzo zróżnicowanej budowie. Ich cząsteczki są niepolarne, więc nie rozpuszczają się w wodzie będącej rozpuszczalnikiem polarnym.

Tłuszcze dzielimy ze względu:

 na pochodzenie:

  • zwierzęce np. smalec, tran, łój
  • roślinne np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy itd.
  • zmodyfikowane np. margaryna

stan skupienia:
  • stałe np. smalec, łój
  • ciekłe np. oliwa z oliwek


Podział lipidów ze względu na budowę cząsteczki:
- proste

  • tłuszcze właściwe 
  • woski
- złożone
  • fosfolipidy
  • glikolipidy
- izoprenowe
  • steroidy
  • karotenoidy 

Kwasy tłuszczowe - są zbudowane z długich prostych łańcuchów węglowodorowych o parzystej liczbie atomów węgla i mają jedną grupę karboksylową.  

Kwasy tłuszczowe mogą być:
  • nienasycone - pomiędzy atomami węgla nie ma wiązań podwójnych. np. tłuszcze roślinne
  • nasycone - występuje co najmniej jedno wiązanie podwójne. np. tłuszcze zwierzęce

Właściwości tłuszczów:
- dostarczają energii
- posiadają witaminy: A, D, E, K
- stanowią źródło glicerolu i kwasów tłuszczowych
- stanowią materiał budulcowy błon komórkowych 
- nie rozpuszczają się w wodzie 

Nadmiar tłuszczów w organizmie:
- otyłość
- choroby wątroby 
- choroby układu krążenia
- cukrzyca
- miażdżyca

Niedobór tłuszczów w organizmie:
- wolny wzrost 
- problemy hormonalne
- zmiany skórne
- zmniejsza się odporność

Pamiętaj!
1g tłuszczu - 9 kcal